Egerszeginfo logo

Hírek

2014.11.18

Összejátszott az ingatlanos és az ügyvéd


Csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőperben hozott elsőfokú ítéletet a Keszthelyi Járásbíróság egy ügyvéddel szemben, aki III. rendű vádlottja volt egy húsz vádlottas büntetőügynek, azonban egészségi állapotának megromlása miatt vele szemben korábban elkülönítette az eljárást a bíróság. Az ügy többi szereplőjének ügyét 2014. november 14. napján a Zalaegerszegi Törvényszék már másodfokon tárgyalta.

Twitter
Megtévesztették a bankot
A vád szerint I.-III. rendű vádlottak a többi vádlott hitelfelvétele érdekében nem valós vételárat és önerőt tükröző ingatlan adásvételi szerződések megkötésében, továbbá valótlan tartalmú hitelkérelmek benyújtásában működtek közre, saját rendszeres haszonszerzésükre törekedve, megtévesztve ezzel a hitelt folyósító pénzintézetet.
Az I. rendű vádlott közvetített a hitelfelvevők és ingatlanforgalmazással, hitelközvetítéssel, pénzügyi tanácsadással is foglalkozó II. rendű vádlott között. A hitelkérelmek – lakásvásárlási célú deviza alapú jelzáloghitelek – elbírálásához szükséges értékbecsléseket a bank megbízottjaként II. rendű vádlott cége készítette el, az adásvételi szerződések elkészítésébe pedig bevonták az ügyvédként tevékenykedő III. rendű vádlottat is, aki közeli hozzátartozói kapcsolatban áll a II. rendű vádlottal. A vádlottak cselekményüket szervezetten követték el, tevékenységüket a hitelügyintézések során összehangolták. Az adásvételi szerződések valótlanul tartalmazták a szerződés tárgyát képező ingatlan vételárát, valamint nem került sor a szerződésben foglalt vételárelőleg átadására sem. A valótlan adatok feltüntetésének célja a kedvező hitelelbírálás volt.
Az első adásvétel 2008 nyarán zajlott le. Az I. rendű vádlott 2007 novemberében továbbértékesítési céllal megvásárolt egy türjei ingatlant 1. 500.000 Ft-ért. Ezt 2008-ban a IV. vádlottnak adta tovább, 14.000.000 Ft-os fiktív vételáron, melynek egy részét (7.300.000. Ft) hitelből fedezte volna a vevő, aki a pénzintézetnek valótlanul nyilatkozott havi jövedelméről, s a törlesztőrészlet rendszeres fizetésére sem módja, sem lehetősége nem volt. A hitelkérelem nyomán a II. rendű vádlott, mint értékbecslő az ingatlan forgalmi értékeként 14.000.000 Ft-ot, míg hitelbiztosítéki értékként 10.900.000 Ft-ot tüntetett fel a bank felé benyújtott értékbecslésben - tudva arról, hogy az ingatlan értéke valójában nem éri el a fenti összeget. A pénzintézet ezen értékbecslés alapján folyósította a kért hitelt, melynek összegén a vádlottak osztoztak.
Hasonló módszerrel ”cserélt gazdát” 2009. évvel bezárólag hat további ingatlan, illetve három esetben szabad felhasználású, szintén ingatlanfedezetű hitelt igényeltek valótlan tartalmú okiratok felhasználásával az érintett vádlottak.
A vádlottak szándéka több mint 60 millió Ft kár okozására irányult, ebből a sértett bank közel 50 millió Ft-ot ki is fizetett az ügyletek során.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat