Egerszeginfo logo

Hírek

2014.11.09

Sorsukra hagyta a rábízott állatokat – Enyhébb ítélet másodfokon


Állatkínzás bűntette és lopás vétsége miatt állt bíróság előtt egy 54 éves zalai férfi, aki 2010 nyarán kiéheztette és sorsára hagyta a felügyeletére bízott állatokat. A Nagykanizsai Járásbíróság I. fokú ítéletében kiszabott büntetést 2014. november 7-én a Zalaegerszegi Törvényszék enyhítette.

Twitter
A vádlottat egy szepetneki lakos arra kérte, hogy amíg ő külföldön dolgozik - lakhatásért cserébe - gondoskodjon a lakóingatlanához tartozó területen tartott állatokról. A nyulak, tyúkok, valamint négy kutya ellátására a gazda 10 kg kutyatápot, némi takarmányt, valamint 1.000 Ft készpénzt hagyott a vádlottnak. A férfi időről időre visszajárt a házhoz, ám miután az állatok ellátására szolgáló táp és takarmány elfogyott, azt követően már nem ment ki többet a helyszínre. Mielőtt végleg távozott volna, a kutyákat bezárta a házba.

A magára hagyott ebek közül kettő éhen halt, a másik kettő pedig vélhetően csak azért maradt életben, mert elhullott társaik teteméből táplálkoztak. A két megmaradt, elvadult, agresszív kutya végül az ablakot kitörve kijutott az udvarra, majd kiásva magukat a kerítés alatt, átmentek a szomszéd telkére. A hatóságot a  szomszédok értesítették. A két kutya az ellátatlanság miatt teljesen legyengült. Állapotuk olyan súlyos volt, hogy az állatorvos kénytelen volt őket elaltatni.

Az állatkínzás mellett a vádlottnak azért is felelnie kellett, mert egy ismerősével együtt, a tulajdonos engedélye nélkül vasanyagokat, illetve szerszámokat vitt el a rábízott ingatlanból. A két férfi 177.000 forintnyi eszközt (többek között elektromos fűrészeket, csempevágót, létrát, kerékpárt, vésőgépet, gázpalackokat) pakolt be egy autóba, és szállított ismeretlen helyre.
A 2010-es ügy 2014-ben került bíróságra, mert a nyomozati szakaszban éveken keresztül ismeretlen helyen tartózkodott a vádlott, aki végül részben beismerte az állatkínzás bűncselekmény elkövetését, a lopás vétségét viszont teljes mérték tagadta.

Az I.fokon eljáró Nagykanizsai Járásbíróság állatkínzás bűntette és lopás vétsége miatt 1 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Miután a vádlott és a védője enyhítésért fellebbezett az ügy a Zalaegerszegi Törvényszékre került, melynek tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztés tartamát 8  hónapra enyhítette, egyebekben helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

A vádlott rendkívüli megbánást tanúsított, utólagosan felismerve azt, hogy mi lett volna a helyes lépés egy ilyen helyzetben. A II. fokú bíróság a tettének súlyával arányos, 8 hónapnyi büntetési időt elégségesnek, valamint visszatartó erejűnek ítélte.

A fotó illusztráció!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat