Egerszeginfo logo

Hírek

2014.11.06

Városi megemlékezés az '56-os forradalom leveréséről


November 4-e nemzeti gyásznap. 1956-ban ezen a napon a kommunista Kádár Jánost segítve a szovjet csapatok vérbe fojtották az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. Zalaegerszegen az Ady utcai 1956-os emlékműnél idézték fel a múlt eseményeit.

Twitter
November 4. városi események:
Forrás: '56 Zala Megyei kronológiája és személyi adattára
Szerkesztők: Csomor Erzsébet és Kapiller Imre

Hajnali 2 óra tájban az orosz csapatok a vasvári és a körmendi úton közeledtek a város felé. A 33. lövész ezred parancsnoka felderítőket küldött eléjük, akik jelentették, az oroszok rövidesen a város határába érnek. Amikor az oroszok elérték a város szélét, parlamentereket küldtek hozzájuk. Rövid tárgyalás után a védelmi állásban lévő alakulat megadta magát és letette a fegyvert.

A közeledő oroszok hírére a hajnali órákban a városi forradalmi bizottság riadóztatta a nemzetőröket. A mintegy 100 fő nemzetőr elfoglalta a kijelölt védelmi pontokat és további parancsra vártak. A katonai tanáccsal történt előzetes megállapodás szerint a honvédség szállította volna ki a fegyvert és a lőszert. Ez már nem történt meg.
Reggel 7 óra előtt néhány perccel az orosz csapatok bevonultak a városba.

Szerencsés Rudolfot a Városi Forradalmi Bizottság elnökét két nemzetőr a lakásán értesítette a történtekről. Mire a Tanács székházához ért, már ott álltak a szovjet tankok. Az orosz parancsnok tíz percet adott a fegyverek letételére, ezt követően letartóztatták a forradalmi tanács elnökét és helyettesét. A megszállók letartóztatták Pék Józsefet a Megyei Forradalmi Tanács vezetőjét is és a Kókai utcai kapitányság fogdájába szállították őket, (november 16-án szabadultak ki).

A Gépipari Vállalat munkástanácsa feloszlott, helyette ideiglenes munkástanácsot választottak. Az elnökség a korábbi maradt.
Új elnököt választott a Zala megyei Bánya és Építőanyagi pari Egyesülés munkástanácsa Hegyi Károly személyében.
Fülöp István újságcikkben mondott köszönetet Zalaegerszeg hős ifjúságának, "hogy segítették kivívni a szabad Zalát és felsorakoztak Budapest Petőfi Ifjúságához".


A városi '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen elhangzott, hogy a  titkosítás alól 1993-ban feloldott adatok szerint Magyarországon a küzdelmekben több mint háromezer ember vesztette életét. A megtorlás során közel 400 forradalmárt kivégeztek és 22 ezer embert börtönbe zártak. Az események hatására 200 ezer magyar nyugatra menekült.  

Az 1956-os emlékműnél Stárics Roland, a Zrínyi-gimnázium történelem tanára megemlékező beszédében kiemelte: november 4-e a nyugati világ szégyene. Ezen a napon azokra a kivégzett, börtönviselt, megkínzott hétköznapi hőseinkre emlékezünk, akik életükkel fizettek a magyar nemzet 12 napi szabadságáért és függetlenségéért.

Diákok elevenítették fel az 1956-os eseményeket. A vérrel és küzdelemmel megszerzett szabadságot 12 napig tudta megőrizni Magyarország. November 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg Magyarország elleni inváziója. Az oroszok leverték a forradalmat és ezzel a demokratikus rendszert is.

A következő napokban a világ felháborodva, de tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal megszállják Magyarországot. A kommunisták Kádár Jánost jutatták hatalomra.

A gyásznapon Balaicz Zoltán polgármester, civil szervezetek és megemlékezők helyezték el koszorúikat és virágaikat az '56-os emlékműnél.

Fotó: Seres Péter

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat