Egerszeginfo logo

Hírek

2012.12.13

Hol lesz a legjobb megszületni 2013-ban?


Az elkövetkező években mely országok nyújtják majd a legjobb feltételeket a megszületendő generáció számára? Az EIU rangsorolása különféle tényezők figyelembe vételével készült. Magyarország sajnos a futottak még rovatban szerepel.
Twitter
A világ egyik leggazdagabb és legsikeresebb beruházója, Warren Buffett elárulta, hogy szinte minden jó dolog, ami megtörtént vele az életben, visszavezethető ahhoz a tényhez, hogy a megfelelő időben (1930-ban), és a megfelelő államban - vagyis az Egyesült Államokban - született.

Negyed évszázaddal korábban egy felmérés során ötven országot rangsoroltak az alapján, hogy 1988-ban hol lenne a legjobb megszületni. A listán Amerika került az első helyre. A legújabb kérdésként az merült fel, melyik ország lesz a legkedvezőbb egy 2013-ban megszületendő kisbaba számára.

Ennek megválaszolására az Economist Intelligence Unit (EIU) kutatásokat végzett annak kiderítése érdekében, hogy az elkövetkező évek során melyik ország fogja a lehető legjobb feltételeket biztosítani az egészségügy, a biztonság és a sikeres életvitel szempontjait tekintve.

Az Életminőség index meghatározásánál összehasonlították a élettel kapcsolatos szubjektív megelégedettségről készített tanulmányok eredményeit (mennyire mondják magukat boldognak az emberek) a különböző országokban tapasztalható életminőség objektív meghatározóival. Ennek megállapításában a gazdagság és tehetősség kérdése mindennél több segítséget jelent, bár nem kizárólag ez számít. Az olyan dolgok, mint a bűnözés, a közintézményekbe vetett bizalom és a családi élet egészsége szintén kulcsfontosságú értékmérőknek bizonyulnak.

Mindent összevetve az index tizenegy statisztikailag lényeges mutatót vesz figyelembe. Ezek vegyes halmazt alkotnak: némelyik rögzített tényező - mint például a földrajzi elhelyezkedés -, a többi pedig idővel csak nagyon lassan változik (demográfia, számtalan társadalmi és kulturális jellemző); és a fennmaradó tényezők a politikáktól és a világgazdaság állapotától függnek.

A távolabbra tekintő alkotóelemek szintén kiemelkedő szerepet játszanak. Habár számos életminőségi mutató lassan változik, a rangsoroláshoz néhány változó előrevetítése – mint például az egy főre eső jövedelem – mégis elkerülhetetlen. A rangsorolásban az EIU 2030-ra becsült gazdasági előrejelzéseit alkalmazták, ami azért érdekes, mivel a 2013-ban megszületendő gyermekek akkoriban érik majd el a felnőttkort.

A globális gazdasági válságtól eltekintve az idők - bizonyos tekintetben - soha nem voltak még ennyire kedvezőek. A termelési eredmények növekedési arányai az egész világon hanyatlóban vannak, viszont a jövedelem-szintek szinte történelmi magasságokban szárnyallnak. A várható élettartam továbbra is folyamatosan emelkedik, és az egész földön általánossá vált a politikai szabadság; nemrégiben Észak-Afrikában és a Közép-Keleten.

Azonban a válság rendkívül mély és fájó nyomokat hagyott maga után – nemcsak az euróövezetben, hanem egyéb területeken is –, ami elsősorban a munkanélküliség és a személyes biztonság terén figyelhető meg. Mindez hatalmas károkat okozott a családi és a közösségi életben is.

Ha az elkövetkező évek lehetséges eredményeit is tekintetbe vesszük, akkor megválaszolhatjuk a már feltett kérdést: a 2013-ban születendő kisbabák közül kik lehetnek a legszerencsésebbek?

A számadatok alapján az EIU Svájcot helyezte a legfelső polcra, Ausztráliát pedig a második helyre taksálta.

A kis gazdaságok a top tíz helyet uralják. Ezeknek a fele európai ország, habár csupán az egyikük, vagyis Hollandia található meg az euróövezetben. A Skandináv-országok fényesen ragyognak; a válság sújtotta Dél–Európa (Görögország, Portugália és Spanyolország) a kedvező éghajlat által nyújtott előnyök ellenére is jelentősen lemarad. A legnagyobb európai gazdaságok (Németország, Franciaország és Nagy-Britannia) nem teljesítenek túlzottan kiemelkedő módon.

Amerika - ahol a „boomer” generáció fogja örökölni a nagy adósságot -, visszaesett a 16. helyre. A gazdasági dinamizmus ellenére egyetlen BRIC ország (Brazília, Oroszország, India és Kína) sem lesz óriási nyertese az elkövetkező éveknek.

A vizsgált nyolcvan ország közül Nigéria kullog az utolsó helyen: tehát 2013-ban ez számít a lehető legrosszabb államnak, ahol egy kisbaba megszülethet.

Mindenféle csűrés-csavarással az eredményeken persze jóval több hézagot vagy lyukat is lehetne találni, mint amennyi a svájci „sajton” van.

1988-ban a gazdasági és a társadalmi-politikai aspektusokat tekintve Amerika állt az első helyen. Akkoriban Svájc még kifejezetten rossz teljesítményt nyújtott a lista mindkét szempontját elemezve. Olaszországban a Borgiák harminc éves uralma alatt volt háború, terror és gyilkosságok, de ez az időszak teremtette meg Michelangelót, Leonardo da Vinchit és a reneszánszot. Viszont Svájc 500 évig békében és demokráciában élt – és megteremtette a kakukkos órát.

Magyarország azon a listán a huszonnegyedik helyet szerezte meg.

Egyáltalán nem haszontalan tevékenység, ha sokat beszélünk az unalmas stabilitásról a mai (és kétségtelenül holnapi) bizonytalan időkben.  

Forrás: economist.com
Forrás: Economist

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat