Egerszeginfo logo

Hírek

2014.11.04

Tisztelgés a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt


A vasútállomás falán elhelyezett emléktáblánál rótták le kegyeletüket a 70 évvel ezelőtt koncentrációs táborokba hurcolt roma áldozatok előtt hétfő délután. Az emlékezőket a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke is köszöntötte. Az ünnepség végén elhelyezték az emlékezés koszorúit, valamint mécsest gyújtottak.

Twitter
11944 őszén Zalaegerszegről több száz roma családot hurcoltak el koncentrációs táborokba, ahonnan a legtöbben soha nem térhettek haza. A megemlékezésen részt vett Forgács József is, aki a birkenaui tábor túlélőjeként osztotta meg emlékeit.

A Zalaegerszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Horváth Aladár elnök köszöntötte az emlékezőket. Ünnepi beszédében az emlékezésre és egyben a továbblépésre hívta fel a figyelmet, hiszen, ahogy fogalmazott, ez a záloga, hogy a roma kisebbség még jobban be tudjon illeszkedni a társadalomba.

Az ünnepséget követően az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés koszorúit Farkas Ferenc szobrászművész alkotása előtt.

Az épület falán 11 éve avatták fel a szobrászművész mementóját. Akkor ellátogatott Zalaegerszegre néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök is. 1944 november 3-án 400 cigány férfit, asszonyt és gyermeket hurcoltak el Zalaegerszegről.

Fotó: Seres Péter


Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat