Egerszeginfo logo

Hírek

2014.10.23

1956. utolsó három hónapjának eseményei városunkban


Az egerszeginfo.hu portálunk korábban igyekezett összegyűjteni a városunkban 100, illetve 50 évvel ezelőtt történt érdekes és fontos eseményeket. Ennek keretében mutattuk be Csomor Erzsébet és Kapiller Imre tollából idézve a zalaegerszegi '56-os eseményeket. Az ünnep fényében érdemes újra felidézni szűkebb környezetünkben történteket és megemlékezni a bátrakról és a hősökről.

Twitter
1956. október 23-án városunkban Ferenczi Flórián alezredes, hadosztályparancsnok helyettes ellenőrzést tartott a zalaegerszegi lövészezrednél, és javasolta, hogy a városban lévő, stratégiailag fontos objektumok őrzését szigorítsák meg.
A fegyveres testületek tagjai a sajtó és a rádió híradásaiból értesültek a budapesti eseményekről. Borka Zoltán, a 33. lövész ezred parancsnoka a honvédelmi minisztériumban volt értekezleten, az itthon lévő parancsnokok pedig hiába érdeklődtek a HM ügyeletesétől azt a választ kapták, "hallgassa a rádiót, abból mindent megtud". A rádió közleményei azonban csak fokozták a bizonytalanság érzését.
Este az MDP megyei irányítói tájékoztatót tartottak a pártbizottság dolgozóinak, illetve a Megyei Tanács vezetőinek a fővárosi eseményekről. Szigeti István másodtitkár pesti útjáról hazaérkezve beszámolt az egyetemisták megmozdulásáról.
A megyei pártvezetés nem értett egyet Gerő Ernő rádióban elhangzott beszédével, határozat született arról, hogy Gerő mondjon le. A vb táviratot küldött az MDP Központi Vezetőségéhez, melyben a vezetőség azonnali összehívását, új Politikai Bizottság megválasztását kérték. A pártvezetők úgy határoztak, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel naponta üléseznek.

A további napok történéseit az alábbi linkeken olvashatják.

Érdekes cikkeket találnak a száz és ötven évvel ezelőtti újságokban is.

Forrás: Zeginfo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat