Egerszeginfo logo

Hírek

2014.10.18

211 éve született „A haza bölcse”


Deák Ferenc 1803. október 17-én született a Zala megyei Söjtörön. Születésének 211. évfordulóján megyeszerte tartottak megemlékezéseket. A Zalaegerszegi Törvényszék épülete előtti Deák Ferenc téren a törvényszék megbízott elnöke, dr. Sorok Norbert is koszorúzott.

Twitter
Deák Ferenc politikus, jogász, alügyész, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő, igazságügy-miniszter. 1824 és 1833 között különféle megyei hivatalokat látott el szülőföldjén. „A pályakezdő Deák Ferenc elsősorban tanulási lehetőségnek tekintette és szakmai tapasztalatszerzésre használta fel a Zala megye főispáni helyettese, Batthyány Imre gróf által ráruházott tiszteletbeli, azaz fizetéssel nem járó törvényhatósági közhivatalokat. Legfontosabb hivatali teendője az alügyészi feladatok ellátása volt. Munkakörébe tartozott a megye gyűlésein és törvényszékein a törvényességi felügyelet biztosítása, az adózó nép és az árvák jogainak törvényes képviselete és védelme, illetve a megye közrendjének és a lakosság erkölcsének a vétkesek megfenyítése általi védelme” - olvasható Molnár András Deák ügyészi tevékenységét feldolgozó tanulmányában. Deák - akik 1843. szeptember 2-án a mai törvényszék dísztermében azért utasította vissza az országgyűlési követséget, mert a nemesi adómentesség elvét nem volt hajlandó képviselni - közadakozásból kapott szobrot 1879-ben. A köz döntésének értelmében a Deákot életnagyságnál nagyobb, zsinóros ruhában ábrázoló bronzszobrot az egykori vármegyeháza (ma törvényszék) épülete elé helyezték el, mondván, ez volt Deák Ferenc politikai tevékenységének egyik színhelye.

Ennél a szobornál tartottak megemlékezést, illetve koszorúzást október 17-én. A Deák-téren dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék megbízott elnöke és dr. Szabó Ernő, a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezetének elnöke is koszorút helyezett el a szobornál. Deák egykori lakhelyén, Kehidakustányban a Deák-kúriánál emlékoszlopot avattak. Itt a település polgármestere, a Deák Ferenc Hagyományőrző Alapítvány elnökének köszöntőjét követően dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke, a Zala Megyei Jogászegylet alelnöke, az alapítvány kuratóriumának tagja emlékezett „A haza bölcsére”.
Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat