Egerszeginfo logo

Hírek

2014.10.09

Enyhébb ítélet


A Zalaegerszegi Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság enyhítette a Zalaegerszegi Járásbíróság két vádlottal szemben 2014. április 1. napján a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bûntette miatt hozott ítéletét. A vádlottakat bûnösnek találta folytatólagosan, társtettesként elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bûntettében.

Twitter
A négy vádlott által 2003-ban alapított Kft. elsõsorban építési-bontási hulladék begyûjtését, kezelését végezte. A cég 2006 és 2008 között Zalaegerszeg közigazgatási területén és a környezõ településeken gyûjtött be vegyes összetételû törmeléket, melyet ismeretlen helyszínen, valamit Zalaegerszeg határában tárolt, illetõleg válogatott át. A gyûjtött hulladék egy részét - fát, tõzeggyapotot, festékes dobozt - tovább adták, míg a többit átszállították Ormándlak, Babosdöbréte, valamint Zalaegerszeg más területeire. Mint az eljárás során a szakértõi vizsgálatok megállapították, az elhelyezett hulladék nem elhanyagolható mértékben tartalmazott veszélyes anyagnak minõsülõ hulladékot (pl.: szénkátrányt tartalmazó kátránypapír darabokat, azbeszt tartalmú palát, olajos és hipós flakonokat).

A vád szerint a vádlottak engedély hiányában végeztek veszélyes hulladék kezelésére irányuló tevékenységet. A vádlottak a tárgyalások során mindvégig ártatlanságukat hangsúlyozták, valamint vitatták a vád megalapozottságát, jogosságát, eljárási mulasztásokra, téves feltételezésekre, jogtalan intézkedésekre hivatkoztak, megkérdõjelezték a bizonyítékokat, valamint kifogásolták a szakértõi véleményeket.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2014 áprilisában hozott elsõfokú ítéletet az ügyben. Az I. r., a II. r., valamint a III. r vádlottat bûnösnek találta folytatólagosan, társtettesként elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bûntettében, s e vádlottakat 40-40 nap közérdekû, fizikai munkára ítélte. A IV. r. vádlottat folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bûntettében (mint bûnsegédet), valamint 3 rendbeli számvitel rendje megsértésének bûntettében mondták ki bûnösnek. Ezért õt halmazati büntetésül 6 hónap börtönre ítélték, melynek végrehajtását a bíróság 2 évi próbaidõre felfüggesztette.

Az I. fokú ítélet az I. és a II. r. vádlott esetében jogerõre emelkedett, a III. r. és IV. r. vádlott viszont fellebbezett, melynek folytán a Zalaegerszegi Törvényszékre került az ügy. A törvényszék dr. Pápainé dr. Deés Erzsébet vezette tanácsa 2014. október 7-én a a III. és a IV. r. vádlottra nézve részben megváltoztatta az elsõ fokon született döntést, s a III. r. vádlottal szemben kiszabott közérdekû munkát 150 napi tétel pénzbüntetésre enyhítette (egy napi tétel összege 1.000 Ft.) a IV. r. vádlottal szemben pedig 1 évre mérsékelte a próbaidõ tartamát.
Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat