Egerszeginfo logo

Hírek

2014.08.15

10 egyszerű titok a boldog élethez (Ferenc pápa)


A katolikus egyházfő egy argentin hetilapnak, nemrég a Vivának adott interjút. A boldogság titkáról kérdezték Őszentségét, aki 10 egyszerű dologgal válaszolt. Lassíts le, légy nagylelkű, mindig a békét válaszd és szeress határtalanul - többek között ezek Ferenc pápa titkos összetevői a boldog élet receptjéhez.
Twitter
1. Élni és élni hagyni: mindenkit ez az elv kellene, hogy vezessen. Rómában azt szokták mondani: tarts mindig előre és hagyd, hogy mások is ezt tegyék.

2. Adjuk át magunkat másoknak: legyünk nyitottak és nagylelkűek embertársainkkal. "A befeléfordulás és bezárkózás útján, csak az egocentrikus, önző élet felé sodródunk. Az állóvíz pedig könnyen megposhad." - nyilatkozta Ferenc pápa.

3. "Nyugodtan folyjon életed" - kövesd a középutat, a higgadt, békés életvezetést. A pápa, aki középiskolásoknak irodalmat is tanított, egy argentín író, Ricardo Guiralde egyik főhősének alakját, Don Segundo Sombra-t hozta fel pédaként. Azt mondta: " Segundo fiatalként sebes patak volt, sziklákkal körülvéve, melyeket magával görgetett. Felnőttként rohanó, sodró folyó. Öregként még mindig haladt, de lassan, akár a széles medencét elérő folyó, nyugodtan. Szerettem ezt az irodalmi képet - nyilatkozta Őszentsége. Annak képességét fejezte ki, hogy az ember képes lendületben maradni, ugyanakkor kedvességgel és emberséggel haladni az úton, anélkül, hogy elsodorna másokat."

4. Egészséges viszonyulás a szabadidőhöz, pihenéshez: élvezzük az irodalmat, a művészeteket, ugyanakkor játsszunk egymással és a gyerekekkel. Ferenc pápa sajnálatosnak tartja, hogy a fogyasztói társadalom és vele a felgyorsult világ és egyre több munka, egyre kevesebb teret enged ezeknek, ehelyett pedig stresszt és szorongást hoz. Emiatt az emberek képtelenek egymással megosztani élményeiket. Muszáj a sok munka mellett időt és energiát fordítani a gyermekeinkkel való játékra, és arra, hogy a családtagok megtalálják egymás lelkét is a hétköznapokban. A családok kapcsolják ki a tévét esténként, üljék körbe az asztalt és beszélgessenek, beszélgessenek és még többet beszélgessenek. Halljuk meg egymást!

5. A hetedik nap meg kell pihenni: a vasárnap szabadnap, ez a családok napja, töltsük egymással.

6. Méltóságot adó munkára van szüksége fiataljainknak: kreatív emberek kellenek a világnak. A fiatalokon, lehetőségek nélkül, értelmetlen unalom vesz erőt és így a drogok és a bűnözés felé sodródhatnak, sérülékenyebbekké válhatnak és nagy sötétségbe tévedhetnek.
"Nem elég ételt adni nekik"- mondta. "Méltóság az, ha az ételről, amit hazaviszel, tudod, hogy két kezed munkájával érdemelted ki. Ettől nem szabad megfosztani senkit!"

7. A természet tisztelete és óvása: az emberiség egyik legnagyobb kihívása a harmadik évezredben.
"Azt hiszem a kérdés, amit nem igazán teszünk fel magunknak, a következő: Az emberiség nem követ-e el öngyilkosságot a természet válogatás nélküli és zsarnoki kihasználásával?"

8. Hagyjuk abba a pesszimizmust és negativitást: a másokról való rosszindulatú pletyka, és az állandó panaszáradatok valójában önértékelési hibákat leplez. Ne húzzunk le másokat, hanem emeljük fel magunkat. Ne feledjük, hogy a negatív gondolatoktól való megszabadulás rendkívül egészséges!

9. Tiszteljük mások hitét: ne próbáljunk erőszakkal más vallásra téríteni senkit. Cselekedeteink által ugyan hathatunk inspirálóan, ami másokat követésre sarkall, de ennek önkéntes elhatározás alapján kell megszületnie. Csak ártunk azzal, ha téríteni akarunk. Minden emberi párbeszéd, a résztvevők identitásával kezdődik, ennek pedig része a személyes hit is. Ha ezt megkérdőjelezzük egymásban, azzal valójában csak kárt okozunk, hiszen bénítólag hat a közös kommunikációra.

10. Tegyünk a békéért: rengeteg háború dúl ma a Földön, a békéért pedig mindig hangosan kell szólni, tenné kell érte. A béke nem csenddel jár, nem néma, hanem cselekvő.
Forrás: Pozitív nap

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat