Egerszeginfo logo

Hírek

2014.07.24

Hanti Manszijszk küldöttség városunkban


Hanti Manszijszkból érkezett egy öttagú kulturális és kézműves küldöttség Zalaegerszegre, többek között azért, hogy a héten zajló szalmakötő kézműves táborban vegyen részt. A küldöttség két tagja különleges gyékényszövési technikát is tanít majd a Kézművesek Házában táborozóknak.

Twitter
A két város közötti kapcsolat több mint 10 éve alakult ki. Zalai kézművesek már számos alkalommal táboroztak Hanti Manszijszkban illetve Szurgutban is.  

A Göcseji Falumúzeum területén lévő Finnugor Néprajzi Parkban 1999-ben építették fel a hanti és a manysi szálláshelyeket. Az épületegyüttes másolat, viszont a kiállításban elhelyezett tárgyak eredetiek.

A küldöttség egyik célja, hogy egy általuk használt szövőszék másolatán megtanítsák a helyi mestereket a hanti házakban lévő gyékények, szőnyegek elkészítésére.


Hanti-Manszijszk (oroszul: Ханты-Мансийск) város Nyugat-Szibériában, Oroszország Tyumenyi területén. Az olajbányászatáról híres Hanti- és Manysiföld közigazgatási központja, de nem a legnagyobb és nem is a legnépesebb városa.

Lakossága: 80 151 fő (a 2010. évi népszámláláskor)

A fenyőerdőkkel, gyakran mocsaras tajgával borított Nyugat-szibériai-alföld közepén, a két nagy szibériai víziút: az Ob és az Irtis összefolyásához közel fekszik. Az Irtis torkolatától kb. 18 km-re, a folyó jobb partján terül el. Távolsága Moszkvától légvonalban 2760 km, Tyumenytől országúton 930 km. Teljes területe 33 776 ha, ebből csaknem 12 000 ha az erdős-bokros terület. A város főként a sík vidékből kiemelkedő, árkokkal hét részre szabdalt dombra épült, melyet néha hegynek neveznek, bár tengerszint feletti magassága a városban sehol nem éri el a 120 m-t. (Wikipedia)

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat