Egerszeginfo logo

Hírek

2014.06.16

Érettségizők figyelmébe!


Ma kezdődtek a középszintű érettségi szóbeli vizsgák, de érthető, ha a tanulás finisében már egyre kevésbé megy a koncentrálás. Aggodalomra semmi ok, ha betartunk néhány aranyszabályt, a csatát félig már meg is nyertük! A Nemzedékek Tudása Akadémia által összeállított tippek abban segítenek, hogyan lehetünk nyerők a szóbelin.

Twitter

Június 16-án kezdődnek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák a középiskolákban. A Nemzedékek Tudása Akadémia Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára segítségével olyan tippeket állított össze, melyeket betartva jó benyomást tehetünk a vizsgabizottságra, és magabiztosságot sugározhatunk, ami a siker kulcsa.

1. Csak a tanárunkra koncentráljunk és tartsuk a szemkontaktust!

A teremben, ahol a vizsgáztatás folyik, bent ül az egész vizsgabizottság, ami adott esetben négy-hat tanárt is jelenthet, valamint az érettségi elnököt. Ha nem szoktunk hozzá, hogy közönség előtt beszéljünk, zavarba ejtő lehet a jelenlétük. Ezért a következőt tehetjük, hogy ne szálljon el minden bátorságunk: az első mondatoknál csak a saját tanárunkra koncentráljunk. Ha tartjuk a szemkontaktust, könnyebben kizárhatjuk a külvilágot, ráadásul a tanár is megbizonyosodhat a magabiztosságunkról. Ha már úgy érezzük, nyugodtak vagyunk és tudjuk kezelni a helyzetet, másokra is rápillanthatunk, így természetesebbnek tűnik a viselkedésünk.

2. Ne olvassuk fel a feleletet!

A felkészülés körülbelül 30 perce alatt bőven van lehetőség átgondolni és felvázolni azt a 4-5 összeszedett mondatot, amit a tétel összefüggéseiről el szeretnénk mondani. Sokat segíthetnek a tételhez kapcsolódó, feldolgozandó források – például szöveggyűjtemény vagy történelem atlasz –, melyek újabb tényadatokkal gazdagíthatják a feleltünket. Ezeket is érdemes felírni a vázlatlapunkra. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor felelésre kerül a sor, már ne a papírról próbáljuk kisilabizálni ezeket az információkat vagy felolvasni a korábban leírt mondatokat, mert az rossz benyomást kelthet. Természetesen néha a vázlatra is lehet pillantani, hogy felvegyük a fonalat.

3. Logikusan építsük fel a mondandónkat!

Ha a tanár érzékeli, hogy a felelet gondolatmenete logikus, kevésbé fogja úgy érezni, hogy pluszkérdéseket kell feltennie, sőt, lehet, hogy az előírt 15 percet sem kell végigbeszélnünk. Ha értelmeztük a feladatot és megvizsgáltuk a forrásokat, rá fogunk jönni, milyen logikai fonalra érdemes felfűzni a gondolatokat. „Ez történelem esetében lehet időrendi felsorolás, tematikus felsorolás, mely inkább a témához kapcsolódó fontosabb tények összeszedése, de lehet összehasonlítás is, amelyhez a szempontokat is érdemes jól megválasztani” – mondja Foki Tamás vezetőtanár. Minden azon múlik, hogy a gondolatmenetünk ne legyen megkérdőjelezhető, mert különben belezavarodhatunk a feleletbe néhány keresztkérdés után.

4. Tudatosan ügyeljünk a sok pontot érő kompetenciákra!

A felelet értékelésekor a legtöbbet az nyomja a latban, hogy mennyire értettük meg a feladatot, jól használtuk-e a forrásokat, és mennyire tártuk fel a tételben megfogalmazott kérdés problémakörét (20-20-30 százalék). A nyelvhelyesség és a szaknyelv használata kevésbé számít (10 százalék), így, ha nem jut eszünkbe a megfelelő szó, például az „inszurgens”, ne töltsük az időt gyötrődéssel, hanem próbáljuk inkább körülírni a kifejezést. Attól se féljünk, ha a vázlatunkban nem írtunk helyesen vagy szépen, mert ebben a helyzetben nem ezt veszik legnagyobb súllyal figyelembe (10 százalék).

5. Használjuk ki jól a vizsgáig fennmaradó időt!

Akik a rendszeres tanulás hívei, már csak pihenéssel töltsék a vizsgáig fennmaradó napokat, hogy minden bekerüljön a hosszú távú memóriába. A halogató típusok viszont próbálják a számukra leghatékonyabb módon áttekinteni a tételeket. Ehhez már rendelkezésre állnak videós anyagok is, ahol tanárok által kidolgozott témakörök hallhatók. Ilyenek például az erettsegivideok.ntk.hu oldalon elérhető 15-20 perces videók, amelyek az irodalom és történelem érettségihez tartozó legfontosabb témaköröket dolgozzák fel. Egy-egy témakör több tételt is felölelhet, így nagyon hatékonyan lehet tanulni a segítségükkel.

Weboldal: erettsegivideok.ntk.hu

YouTube csatorna: www.youtube.com/ErettsegiVideok

Facebook: www.facebook.com/erettsegivideok

Bemutató videó: www.youtube.com/watch?v=YNYdS9nSRYA

Szóljon hozzá...


Programajánló

2023. szeptember
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat