Egerszeginfo logo

Hírek

2014.06.16

Országosan 58,5 tonna italoskartonT GYŰJTÖTTEK SZELEKTÍVEN A GYEREKEK


Zalaegerszegen 4 iskola és 7 óvoda több, mint 3.200 tanulója vett részt az IKSZ gyűjtőprogramjában. A városban összesen közel 4 tonna, vagyis mintegy 120.000 darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek a gyerekek. A városban a Zalaegerszegi Belvárosi II. számú Óvoda ovisai gyűjtötték a legtöbbet, 982 kg-ot. Az intézményekben szelektíven gyűjtött italos kartondobozok elszállítását és megfelelő kezelését a Zala-Depo Kft. végezte.
Twitter

58,5 tonna italoskartonT GYŰJTÖTTEK SZELEKTÍVEN A GYEREKEK

Lezárult az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idei iskolai és óvodai gyűjtőprogramja

 

Budapest – 2014. június 13. – 170 oktatási intézményben, mintegy 44.000 iskolás és óvodás gyerek összesen 58,5 tonna, vagyis mintegy 1,7 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtött szelektíven országszerte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idei gyűjtőprogramjának keretében. Az Egyesülés ebben a tanévben 15 városban és 80 kisebb településen rendezte meg szelektív hulladékgyűjtési programját a helyi közszolgáltatók együttműködésével. A több hónapon át tartó országos környezeti nevelő programot negyedszerre indította el iskolákban és óvodákban az IKSZ. A program célja az volt, hogy az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének fontosságát népszerűsítsék a gyerekek és rajtuk keresztül pedig szüleik körében. Az idei program során összegyűjtött italos kartondobozok tekintélyes mennyiségét jól tükrözi, hogy ha egymás mellé fektetnénk őket, kétszer körbeérnék a Balatont.

 

Az IKSZ immár a negyedik tanévben rendezte meg népszerű italos kartondoboz gyűjtőprogramját. A kezdeményezés sikerét jól szemlélteti az a tény, hogy országos szinten az elmúlt négy év során több mint 200.000 gyerek vett részt a programban, akik összesen 300 tonna tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek.

 

„A gyerekek idén is bebizonyították, hogy a szorgalmas szelektív gyűjtésnek kézzel fogható eredményei vannak. Ezzel a majdnem 60 tonnát elérő szeletíven gyűjtött italos kartondoboz mennyiséggel ugyanis közel 300 felnőtt fa kivágását előztük meg” - nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója.”Meggyőződésünk, hogy a környezeti nevelést mindig a fiatal korosztálynál kell kezdeni, hiszen felnőttként számukra már természetes lesz a környezettudatos életmód és rutin a szelektív hulladékgyűjtés” - hangsúlyozta az igazgató asszony.

Város

Összegyűjtött mennyiség

Budapest

Debrecen

Eger

Gödöllő

Győr

Kaposvár

Nagykanizsa

Nyíregyháza

Pécs

Siófok

Székesfehérvár

Szolnok

Tiszafüred

Veszprém

Zalaegerszeg

2,8 t

1,4 t

0,5 t

19,3 t

7,3 t

2,9 t

4,8 t

1,7 t

2,9 t

0,3 t

0,5 t

1,5 t

3,4 t

5,3 t

3,9 t

Összesen

58,5 t

 

A programban résztvevő intézményeket a gyerekek által szelektíven összegyűjtött italoskarton mennyiséggel arányos díjazásban, kilogrammonként 20 Ft-ban részesítette az IKSZ, Mindezen felül, minden összegyűjtött másfél tonna tejes és gyümölcsleves dobozért 100.000 forintos különdíjban részesülhettek az intézmények. Tekintélyes mennyiségű italoskarton gyűlt össze például a veresegyházi Kéz a kézben tagóvodákban, ahol több, mint 3 tonnányit gyűjtöttek az óvodások. Szintén különdíjban részesült a másfél tonnát meghaladó mennyiségért cserébe a budapesti Herman Ottó Általános Iskola, a váci Alsóvárosi Óvoda, váci Karolina Katolikus Általános Iskola, az aszódi Csengey Gusztáv Általános Iskola, a veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda és a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium.

 

Létszámarányos összehasonlításban, az óvodák közti versenyben a kóspallagi Csiga-biga Napköziotthonos Óvoda, az iskolák közül pedig a Szobi Fekete István Általános Iskola Nagybörzsönyi Általános Tagiskolájának tanulói gyűjtötték a legtöbbet. Az óvodások fejenként közel 58 kilogramm, míg a győztes iskola tanulói fejenként 29,5 kg italos kartont gyűjtöttek.

 

Az idei iskolai és óvodai gyűjtőprogramot 15 közszolgáltató cég együttműködésével valósította meg IKSZ Budapesten, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn és térségében, Győrött, Kaposváron, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Székesfehérváron, Szolnokon, Tiszafüreden és térségében, Veszprémben és Zalaegerszegen.

 


A gyűjtőprogram keretében az IKSZ egy rendhagyó rajzpályázatot is hirdetett általános iskolások számára, amelynek keretében 55 településről összesen közel 600 szebbnél-szebb rajzzal pályáztak a gyerekek. A pályázat különlegességét az adta, hogy a rajzokat egy kihajtogatott italos kartondoboz sablonra kellett elkészíteni. Az elkészített rajzok megtekinthetők az IKSZ facebook oldalán, a www.facebook.com/italoskarton címen.

 

Az IKSZ számításai szerint hazánkban a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya évről évre növekszik, a tavalyi év során elérte a 22%-ot. Az Egyesülés célja, hogy 2020-ra 50% fölé emelkedjen ez az arány, vagyis az, hogy minden második tejes és gyümölcsleves doboz újrahasznosításra kerüljön. Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, ebből a mennyiségből több mint 1,7 millió doboz juthatott vissza most a körforgásba az IKSZ akciójának eredményeként.

 

Az iskolai és óvodai gyűjtőprogram részletei és a gyűjtés városonkénti eredményei a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatók.

 

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

Forrás: IKSZNET

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat