Egerszeginfo logo

Hírek

2014.06.06

Emléktábla Hűvös József tiszteletére


Felavatták a Hűvös József emlékére állított márványtáblát, amelyet Botfán, az Erdődy-Hűvös Kastély falán helyeztek el. A zsidó származású, majd katolizált ügyvéd, nagybirtokos a holokauszt áldozata lett 1944-ben.
Twitter
Az emlékezők közül Nagy Salamon, a település helytörténésze azt mondta, a tábla hirdeti és emlékeztetni fogja az erre járókat, hogy mire volt képes a 20. század embere.

A Válicka Citerazenekar dalait követően a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség, a EMMI Zalaegerszegi Gyermekotthon, és a város önkormányzata koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Az emléktábla avató ünnepségen Velkey Péter, a humánigazgatási osztály vezetője a megbékélés fontosságát hangsúlyozta.

Hűvös József, (botfai), ügyvéd, közgazdász, a Budapesti Villamos Városi Vasút Rt. elnöke, szül. Nagykanizsán 1838 aug. 5., megh. Budapesten 1914 dec. 18. Tanulmányait Pécsett és Budapesten végezte, majd az utóbbi helyen letelepedvén, a nyolcvanas években megszervezte és győzelemre juttatta a Józsefvárosban a liberális pártot. A főváros képviselőtestületében rendkívül nagy, szerepet töltött be s különösen a közlekedési eszközök kibővítése érdekében küzdött. Főérdeme a fővárosi villamos hálózat elkészítése, amellyel a milléniumi évben számos külföldi világvárost megelőzött s a későbbi nagy hálózat létesítését lehetővé tette. 1897-ben a vállalat vezérigazgatója, 1907. pedig elnöke lett. Vezetője volt a Ferenc József földalatti vasútnak és a Budapest-szentlőrinci helyi vasútnak is. Hasznos és eredményes munkásságát a király is elismerte, aki 1897-ben nemességgel és a botfai előnévvel tüntette ki, 1904. pedig az udvari tanácsosi címet kapta.

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat