Egerszeginfo logo

Hírek

2014.04.11

Keresztury emlékév


Keresztury Dezső születésének 110. évfordulóját ünnepli idén Zalaegerszeg. A programokat a Keresztury Emlékbizottság szervezi, a lebonyolításban pedig a város kulturális intézményei és a zalaegerszegi középiskolák is aktívan részt vesznek. Az emlékévhez kapcsolódóan idén januártól, egészen jövő januárig szerveznek eseményeket. A tervek között szerepel április végén egy egész estés felolvasás és virrasztás a Keresztury Dezső VMK-ban.

Twitter
Konferenciát, kiállítást, egész estén át tartó felolvasóestet tartanak Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából szülővárosában, Zalaegerszegen - hangzott el az emlékév programjait ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere kiemelte: a város méltóképpen kívánja megünnepelni Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110 éves évfordulóját. A 2014-es évet a város emlékévvé nyilvánította, a költségvetésből 2 millió forinttal támogatják az ehhez kapcsolódó programokat.

A Széchenyi-díjas író, költő tiszteletére a József Attila Városi Könyvtár online vetélkedőt hirdetett, amelynek az eredményhirdetésére csütörtökön került sor. A kezdeményezés célja az volt, hogy a középiskolás korosztály megismerje a huszadik század egyik legkiválóbb gondolkodójának, tudósának életútját, munkásságát. Április 30-án - halálának napján - költeményeiből, prózai műveiből egész estés felolvasást, virrasztást tartanak.
A Zrínyi Miklós Gimnáziumban, amely az idén ünnepli fennállásának 120 éves jubileumát, találkozót szerveznek az iskola Keresztury-díjas növendékeinek. Az elismerést az irodalom területén, valamint a tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményt elért diákoknak adományozták, a zeneművészetben nyújtott teljesítményt pedig Keresztury Mária-díjjal ismerték el - közölte Balaicz Zoltán.

Hozzáfűzte: a fiatalok javaslatára a zalaegerszegi diákönkormányzat felajánlotta, hogy megújítják a Keresztury Dezső teret, rendbe teszik a zöld területet és a szobor környékét.

Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke emlékeztetett: a városban már Keresztury életében létrehozták a kuratóriumot, amely a városnak ajándékozott dokumentumokat gondozta. Keresztury halála után a kuratórium emlékbizottsággá alakult, feladatuk, hogy továbbra is megőrizzék az alkotó hatalmas és gazdag életművét, és szülővárosába hozzák és megismertessék a zalaegerszegiekkel az eddig kevésbé ismert dokumentumokat is.

Az elnök szólt arról is, hogy Németh János Kossuth-díjas keramikusművész domborművet készít a költő tiszteletére. Az alkotás kifejezi a szülőföldhöz való kötődést; az agyag felületen a költő Dunántúli hexameterek című versének utolsó sora olvasható. A prototípusa már elkészült, a Gönczi Galéria nemrégiben nyílt tárlatán látható.

A dombormű a megyeszékhelyen, a Mártírok út és a Kazinczi út sarkán található, Keresztury születésének évében épült ház falára kerülhet majd. Ha a város megszerzi az épület tulajdonjogát, az emlékbizottság kezdeményezi annak átalakítását. Az emlékházban bemutatható lenne Keresztury Dezső, Gábor Miklós Kossuth-díjas magyar színművész és Ruszt József színigazgató, rendező élete és munkássága. Így a már meglévő Bartók Béla úti Keresztury-ház mellett a belvárosban is létrejöhetne egy zarándokhely - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Forrás: NOL.hu

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat