Egerszeginfo logo

Hírek

2014.03.26

Megnyilt Németh János életmű kiállítása


A kiemelkedő szakmai pálya fordulópontjait jelentő alkotások a Keresztury Dezső VMK Gönczi Galériájában láthatók. Büszkeség, meghatottság és a művész iránt áradó szeretet hatotta át a 80. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjjal frissen kitüntetett Németh János kiállításának megnyitó ünnepségét. Tisztelők és gyermekkoruk óta baráti viszonyt ápoló ismerősök köszöntötték a művészt szóval, verssel, népi dallamokkal.

Twitter
"Hírnöknek jöttem, aki az mondja, szabad örülni, mosolyogni, még azt is szabad szeretni, akivel nem értünk mindenben egyet, mert olyan titoknak, különleges dolognak, a művészet iránti érdeklődésnek és értésnek a birtokában van, amivel csak az ember rendelkezik" - fogalmazott köszöntőjében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Hozzáfűzte, a magyar kerámiának kivételes helye van a világ művészetében. Köszönhetően a művészetoktatásnak, a ragyogó óvodáknak és a művészetpedagógusoknak, sok a tehetség, a 420-430 keramikusművész közül is kiemelkedik azonban Németh János munkássága - vélekedett.

Gyutai Csaba, a megyeszékhely polgármestere emlékeztetett arra, hogy a zalaegerszegi születésű keramikusművész március 15-én megkapta a legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat. Németh János fazekas dinasztia sarja, aki a népi fazekasság hagyományait ötvözi a modern keramikus elképzelésekkel. Számára a korong ma is munkaeszközt jelent, szívén viseli a magyar fazekasság sorsát.

Nehéz olyan tárgyakat bemutatni Németh Jánostól, amelyet még nem látott a közönség, de a sikerült fellelni olyan grafikákat, érmeket, amelyek még nem, vagy csak ritkán szerepeltek kiáltásokon - mondta el az Kostyál László művészettörténész az MTI-nek.

Az időszaki kiállítás tematikájában kapcsolódik a nagyböjti időszakhoz, a szakrális alkotások nemcsak a kerámiákban, hanem rajzokon is megjelennek. A feszületek mellett megjelenik Krisztus, Keresztelő Szent János, Assisi Szent Ferenc alakja is.

A tárlaton hangsúlyt és szerepet kapnak az állatábrázolások - lovak, varjak, szarvasok, kecskék. Az alkotások mellett található a grafikai vázlatok segítségével a művész munkamódszereit is megismerhetik a látogatók - magyarázta a művészettörténész.

Németh János művészete a zalai ember számára azért különösen fontos, mert kifejezetten Zala megyéhez, a göcseji tájhoz kötődik. A Kossuth-díjas művész motívumkincse az itt élő parasztemberek gondolatvilágában gyökerezik, alkotásaiban megjelennek a zalai tájnak, az épített örökség szépsége - hangsúlyozta Kostyál László.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész tárlata április 30-ig tekinthető meg a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ Gönczi Galériájában.
Forrás: X Magazin

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat