Egerszeginfo logo

Hírek

2014.03.04

Gépek - Leonardo da Vinci-modellekből nyílik kiállítás


Gépek címmel Leonardo da Vinci vázlatai és rajzai alapján készült modellekből nyílik kiállítás csütörtökön Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben. A kiállítás április 18-áig tekinthető meg. Az Olaszországból érkező interaktív kiállításon huszonhárom modell lesz látható.

Twitter
A fából készült, nagyméretű tárgyakat - Leonardo repülő szerkezeteit (helikoptert, légcsavart, ejtőernyőt), a különféle harci gépeket, szekereket, várvédő erődítményt, a golyóscsapágyat, a biciklit, a nyomda- és a dobgépét, színházi emelőt, emelődarut és a kilométer-talicskát - a reneszánsz művész, tudós és felfedező alkotásai alapján készítették el.

A német székhelyű Kontakt Kiadó szervezésében megrendezésre kerülő kiállításon a tárgyak közül jó néhány makettet megérinthetnek és ki is próbálhatnak a látogatók.

Leonardo da Vinci (1452-1519) úgy vélekedett, hogy a természet számos technikai probléma megoldásához mintaként szolgálhat. Feljegyzéseinek, tanulmányainak azonban csak negyede, néhány ezer rajz, vázlat maradt hátra. A reneszánsz művész, tudós és felfedező hagyatékát javarészt európai múzeumokban, magángyűjteményekben őrzik.

A Zalaegerszegen bemutatásra kerülő makettek készítője a magyar származású Antal Lajos (Antal Ludovic). Az Erdélyben élő faszobrász - Michele Lombardi professzor Leonardo Da Vinci: Genius of the machnises című könyve egyik szerzőjének felkérésére - csaknem egy évtizede készít modelleket. Több hetet töltött el Firenzében, a toscanai San Gimignanóban, Rómában és Szardínia szigetén, hogy részt vehessen a modellek elkészítésében, összeállításában.

Forrás: Hiradó

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat