Egerszeginfo logo

Hírek

2014.01.03

Kéményseprővel talán szerencsésebb lesz?


Már hagyományőrző módon  kívánt boldog és szerencsés új évet Zalaegerszegnek a Lángőr '94 Kft. ügyvezető igazgatója, Havasi Zoltán és Kerkai László kéményseprő a városházán. A tradíció szerint, ha meglátunk egy kéményseprőt, a gombunkhoz kell nyúlnunk. Most se történt másképp.

Twitter
Polgármesterünk zakója gombját érintve rázott kezet Kerkai Lászlóval, aki Zalaegerszeg minden polgárának eredményes, sikeres új esztendőt kívánt.

De honnan ered a kéményseprőkkel kapcsolatos babona? Bizonyára nem régi eredetű, hiszen maga a mesterség is csak az építkezési mód változásával, fejlődésével, a középkor vége felé terjedt el a világban.

A kéményseprést a nomád életet élő magyar törzsek még nem ismerhették, de a vályogfalú viskók kürtős kéményeinek sem volt még szükségük a szakszerű tisztogatásra. Csak a középkor végén érkeztek hozzánk az első kéményseprők valahonnan az Appennineken túlról, Olaszországból, s a talján vándor mesterek felfedték őseink előtt a jó kéményhuzat és levegőáramlás titkát. A magyar ember pedig felismerte, hogy a jól füstölő kéményből csak haszna származhat, így a kéményseprés hamarosan megbecsült, tisztes szakma lett tájainkon, a kéményseprő pedig szinte a család barátjának számított. Ahova betoppant, ott szíveslátásban volt része, kikérdezték, melyik faluban mi újság, hozta-vitte a híreket, és jókedvet, derűt hagyott maga után. Járta a falvakat, gyalog, szekéren, s járja ma is kerékpáron, autón. Fekete ruhában, elpiszkolódott fehér kendővel, sállal a nyaka körül – amely arra szolgál, hogy a koromtól védje az arcát – seprő, koromtörő golyó a vállán, s maszatos arcából sokszor csak a szemei és a fogai villannak elő...

Ma a kéményseprőt már nem mindenütt látják szívesen. Van, ahol bezárják előtte az ajtót, vagy csahos kutyával őrzik a portát – a kémény tisztításával is maguk a háziak bíbelődnek, ha ugyan veszik a fáradságot. Pedig a babona szerint a kéményseprőt nem szabad megbántani, mert ahogyan szerencsét, ugyanúgy szerencsétlenséget is hozhat. S hogy ez mennyire így van, azt az is bizonyítja, hogy évente sokan kapnak füstmérgezést, sőt tucatnyi ember halálát is okozza az elhanyagolt kémény az országban.

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat