Egerszeginfo logo

Hírek

2013.12.19

Már négy ökobusz járja a város utcáit


Az egy éve működő prototípus tapasztalatai alapján három új, biogázzal működő városi autóbuszt állított forgalomba a Zala Volán Zrt. amelyek az Ökováros program keretében járják az utcákat. A Zalavíz Zrt. által termelt biogázzal meghajtott járművek működtetése jóval olcsóbb, a káros anyag kibocsátásuk pedig elenyésző a gázolajjal működő társaikéhoz képest.

Twitter
Az Ökováros programhoz illő zöld és fehér lufikkal érkeztek iskolások a polgármesteri hivatal épülete elé, ahol hivatalosan is átadták a város lakóinak a három biogázzal hajtott, felújított járművet.

Gyutai Csaba elmondta, hogy ezek a buszok négy év alatt juttatnak a levegőbe annyi kormot, amennyit hagyományos társaik egyetlen nap alatt. Az üzemanyaguk viszont jelentősen olcsóbb, de nem csak ezen spórol velük a város – mondta a polgármester.

A gazdaságosság mellett a gázüzemű motorok környezetbarát működése is nagyon fontos szempont az újabb buszok forgalomba állításakor is.

A most átadott három busszal együtt már valódi flottával büszkélkedhet a város és a Zala Volán Zrt., melynek vezérigazgatója szintén büszke a járművekre.
Papp László így fogalmazott:

„Ezeknek a buszoknak az előnye mindenek előtt az, hogy hatévesen, kiváló műszaki állapotban, reményeink szerint minimális ráfordítással tudják szolgálni a forgalmat, ez nagyon fontos."

Ennek az iránynak a tartásában fontos szerepe van a Zalavíz Zrt.-nek, hiszen ez a cég állítja elő a buszokat meghajtó biogázt, amelyet a jövőben még nagyobb mennyiségben biztosítanak majd.

Nagy András a cég vezérigazgatója elmondta, hogy már időben előre gondolkodtak.

„A projekt elindítása során már technikailag felmerült annak az igénye, hogy a továbblépés lehetőségét technikailag biztosítani kell. Üzemzavarok is előfordulhatnak, hiszen ezt sem zárhatjuk ki, ezért mindenképpen olyan megoldást kellett találni, ami folyamatossá teszi a buszok ellátását.”

Ezért arra is felkészültek, hogy szükség esetén átmenetileg fölgázzal tankolják meg a buszokat.

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat