Egerszeginfo logo

Hírek

2013.11.22

Valószínű, hogy a templomépítő kegyúr sírját találták meg városunkban


Az andráshidai városrész Árpád-kori katolikus temploma tavaly egy tűzeset során károsodott, a lelet a felújítást megelőző régészeti feltáráskor került elő az érdekes lelet . A szakemberek a sírban felfedezték egy később élt csecsemő maradványait is.

Twitter
Az első kegyúr koporsófáját is sikerült feltárni. Ez segíthet abban, hogy akár egy-két év pontossággal meghatározzák a temetés idejét.

- Az 1260-as években eltemetett építettő sírját találtuk meg, ő volt a terület birtokosa – említette Orha Zoltán régész. - Az ő ulajdona volt a templom is, és így az ő joga volt például a plébános személyének meghatározása, a főhelyen való temetkezés az oltár előtt, illetve a miséken az oltár előtt foglalt helyet a családjával. Ez a jog nemcsak rá, hanem az utána következő kegyurakra is vonatkozott. Mivel a családok kihalnak, változik a tulajdonos, így más tulajdonosok sírjai is itt lehetnek még.

A kegyúr a Terjék nemzetséghez tartozó Andornak lehet, aki kis- vagy középnemes volt a középkorban. A feltárások során a mai padlószint alatt megtalálták az eredeti, románkori oltár helyét, és a falmaradványokból arra is következtettek, hogy a középkorban tűzvész pusztíthatott az épületben. Akárcsak tavaly.

- A Jóisten gondviselése talán, hogy mindez így történt – szögezi le Ocsovai Grácián ferences házfőnök, a Jézus Szíve templom plébánosa. – Ahogy mondani szokták, minden rosszban van valami jó is, ennek lehetünk tanúi itt az andráshidai templomnál is. Korábban már elkezdtük a felújítást a vizesedés miatt, de ez abbamaradt különféle adminisztrációs, engedélyezései problémák okán. És akkor leégett a harmonium, ami felgyorsította a folyamatot.

A rekonstrukció költsége mintegy 20 millió forint, ehhez a Jézus Szíve Plébánia 8 millió forintot nyert el pályázati támogatásként, és a hívek adományai mellett az egyházmegye, valamint az önkormányzat is hozzájárul a költségekhez. Gyutai Csaba polgármester szerint nem volt kérdés, hogy a felújítás mellé áll-e a város.

- Az andráshidai városrészben lévő templom a város legrégebbi épülete. Nagyon fontos, hogy tartozzunk valahova, hogy erősödjön a hitünk, erősödjön az identitástudatunk. Ehhez pedig a múltunk ismerete is szükséges.

Éppen ezért a polgármester szerint fontos lenne, hogy a helyreállítás után bemutassák, láthatóvá tegyék a középkori sír helyét. A térség legrégebbi templomát a felújítást követően újraszentelik.

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat