Egerszeginfo logo

Hírek

2013.10.25

Závodszky István emléktáblája


Egykori lakhelyén, a Mártírok útja 69 szám alatt az október 23-i ünnepi rendezvények keretében felavatták a Zala Megyei Nemzetőrség Parancsnokának, Závodszky Istvánnak az emléktábláját. Katonai rehabilitációja még mindig nem történt meg, de a várostól már posztumusz díszpolgári címet kapott.

Twitter
A hányatott sorsú parancsnok Nógrádból került Zalaegerszegre. Katonaként részese volt a második bécsi döntést követő erdélyi bevonulásnak. 1942-ben megjárta a Don-kanyart. A második világháborút követően azért került nehéz helyzetbe, mert Horthy hadseregének tisztje volt. Elbocsátották a katonai szolgálatból, a zalaegerszegi közkórházba került, ahol élelmezési tisztként dolgozott. 1956-ban fogadott városáért szállt újra csatába, amelyről Gyutai Csaba polgármester számolt be részletesen.

A megtorlás időszakában perbe fogták, első fokon öt, majd másodfokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Závodszky István századosi rangjától megfosztva, szabadulása után két évvel hunyt el.

Fotó: Seres Péter

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. március
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat