Egerszeginfo logo

Hírek

2016.10.13

A Szalay Gumi szerint a téli gumi használata már nem ˝jószerencse˝ kérdése


Ma hajnalban már megmutathatja „oroszlán körmeit az ősz tábornoka”. A hivatalos javaslat szerint tartós 7 fok alatt ajánlott téli gumira váltani. A síkos, csúszós utakon még ma is több autós a jószerencsében bízva nyári gumival közlekedik, és veszélyezteti a többi közlekedőt. Szívleljék meg a szakemberek javaslatait és időben keressék fel a gumis szakszervizeket!

Twitter

Minden évben unásig szajkózzák a szakemberek, 7 fok alatt váltsunk téli gumira. Sokan azt hihetik, hogy ez a kereskedelmi lobbik érdeke: azt akarják, hogy új gumikat vásároljuk. Az ellentábor máris mondhatná, hogy „bezzeg régen milyen jól mentünk téli gumi nélkül is". Autós berkekben jártas kollégák szerint egy jó téli gumi többet érhet, mint a négykerékhajtás. Szakemberek szerint a téli gumik „mély mintaárkaik nedves időben a felgyülemlett csapadékot könnyen el tudják vezetni. De nemcsak a gumi mintázata, lamellázottsága más: jelentős különbség van a gumi összetételében is, ugyanis a téli gumi nagy mennyiségben tartalmaz szillika-adalékot. Ez az adalék teszi lehetővé, hogy a gumi hidegben is lágy maradjon, és télen is megőrizze a jó tapadási tulajdonságát."

A tirerack.com összehasonlította, hogyan viselkednek az autók jeges úton nyári, négy évszakos és téligumival. A tesztből kiderült, hogy mindössze 16 kilométer/órás sebességről nyári gumival 14,3 méter alatt álltak meg. Ugyanerről a sebességről a téligumival már csak 6,4 méter kellett a megálláshoz. A különbség több mint 50 százalék – a jobban tapadó és nagyobb biztonságot nyújtó téli gumi javára. Utóbbi tulajdonságok éppúgy jellemzők az olcsóbb, akciós abroncsokra, mint a prémium kategóriába tartozókra, így havas körülmények között még a legdrágább nyári gumi sem veheti fel a versenyt egy jutányosabb áru, de téli társával.

A fenti tesztből is kiderül: nemcsak a vezetési tudásunkon múlik, meg tudunk-e állni, havas jeges úton.

A téli gumi nemcsak fékezéskor, elinduláskor „segít", hanem jobb tapadása miatt kanyarodáskor is. A jó gumiválasztás és az időjárási viszonyoknak megfelelő közlekedés – vagyis, nem előzöm meg a hókotrót, mert az lassan halad – segít épen átvészelni a hamarosan ránk váró mínuszos, jeges, téli időszakot.

A jelenleginél szigorúbb előírásokat javasol a téligumi-használatra a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) a közlekedésbiztonság érdekében. A gumiabroncs-gyártókat tömörítő szervezet erről egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal. Becslésük szerint tavaly az autósok 40 százaléka nem téli gumival közlekedett. Arról nincs pontos adat, hogy a nem megfelelő (téli) abroncs használata hány balesetet okozott.

Az igazi téli gumik oldalfalán nemcsak az M+S jelzések (sár+hó) láthatók, hanem egy hópehely szimbólumnak is kell szerepelnie, ha ez hiányzik, akkor zord körülmények között bizony korlátozottak lehetnek a kiszemelt köpeny képességei. A törvényi előírás szerint 1,6 mm-es barázdamélység alatt már balesetveszélyesnek minősülnek a személyautók abroncsai, azonban a szabályozás nem tér ki külön a téli köpenyekre. Fontos tudni, hogy a téli abroncsoknál 4 mm-es mintamélységnél már ugrásszerű romlás tapasztalható a vízelvezetési és a tapadási mutatókban, így fordulhat elő, hogy az első blikkre még jó, pár éves gumik hóban már nem nyújtanak megfelelő biztonságot. Természetesen még egy akciós téli gumi szett megvásárlása sem filléres tétel, de megéri utána számolni, mert rengeteget spórolhatunk vele! A kérdés jogos, hogyan?

A szezonális cserével megnöveljük a nyári abroncsok élettartamát, amit nem használunk, az nem is kopik, ez alapszabály. A biztonságos közlekedés sem elhanyagolható szempont, a járókelők, az autóstársak és a saját testi épségünk érdekében ajánlott a hideg beköszöntével téli abroncsra váltani. Vegyünk például egy kis sebességű, városi koccanást, ami megfelelő abroncsválasztás esetén elkerülhető lett volna. Egy lökhárító újra történő cseréjének és a fényezésének átlagos költsége legalább másfél, kétszerese egy négydarabos, akciós olcsó garnitúráénak - a koccanás okozta kellemetlenségekről, a megemelkedő biztosítási díjakról és az esetleges büntető pontokról nem is szóltunk.

Összefoglalva, néhány jó tanács téligumi vásárláshoz:

- Alapszabály: a közepes téli gumi is jobb télen mint egy jó nyárigumi.

- Életbe vágó: nehogy csak két darab télit rakjunk fel, mert az úgy nem lesz jó.

- Tévhit: a 4 évszakos gumi olyan mint a svájci bicska. Jó mindenre, de valahogy semmire sem igazán.

- Spórolás: Nem akkor kell téligumit venni, amikor leesik az első hó, hanem amikor akciós. Meg kell nézni több helyen. Lehet, hogy elég egy mérettel kisebb. Bár így kell venni egy garnitúra felnit is, de legközelebb nem kell szerelni.

- pl. a Suzukin 175/65R14 gumi van. Téliguminak választhatunk 165/70R14-et. Előtte kérjük ki szakember tanácsát.! Néhány autót 225/45R17 gumival alufelnivel adnak át a kereskedők. Télinek elég a 205/55R16 is.

Gyakori kérdések téli gumikkal kapcsolatban:

1. Mikor kell átállni téligumira?

A gumigyártók már 7 fok alatt javasolják a téli gumi használatát. Persze sokszor van, hogy reggelente 7 fok alatt van a hőmérséklet délután pedig 15 fok felett.

Felesleges kockáztatni és az utolsó pillanatig várni. Október közepétől már nyugodtan lehet gumit cserélni, majd az első havazásnál mosolyogni azokon akik nem fogadták meg a tanácsom.

2. Miért érdemes téligumit használni?

Ha nem szerelünk fel téligumit, nem csak a saját életünket kockáztatjuk, hanem családunk sőt embertársaink életét is. Munkát adunk a tűzoltóknak, mentőknek, rendőröknek, akik így többet dolgoznak netán túlóráznak plusz pénzért amiért mi több adót fogunk fizetni. Reggelente hatalmas dugók az elakadt autók miatt, mindenki késik a munkából. Ezért a termelés csökken, a GDP romlik, növekszik a gazdasági válság.....

3. Vegyek e külön acél felnit, vagy cserélgessem a meglévőn?

Hát ha engem kérdez én azt javaslom, hogy ha már gyárilag is acél felnin van a gumi, akkor nem szükséges, hogy vegyen még egy garnitúrát.

Kérdéseikkel,  illetve személyesen is keressék fel a Szalay Gumi Szervizt  Zalaegerszegen a Vorhotai út 3. sz. alatt.

További elérhetőségek:

Telefon: 92/346-610

E-mail: info@szalaygumi.hu

Web.: http://www.szalaygumi.hu

Forrás: Szalay Gumi

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat