Egerszeginfo logo

Hírek

2013.10.01

Goriziai beszámoló


Hosszú évtizedek óta van kapcsolat az olaszországi Gorizia és Zalaegerszeg között. Az elmúlt években hivatalos úton (2009, 2012) és több magánúton (2010, 2011) is voltam Gorizibában, ahol nagyon jó személyes kapcsolatot alakítottam ki Fabio Gentilével, Gorizia 2007-2012 közötti alpolgármesterével, aki a 2012. májusi választások óta a goriziai önkormányzati közgyűlés tanácsnoki posztját tölti be. Számolt be sajtóközleményben Balaicz Zoltán alpolgármester.

Twitter
A település polgármestere 2007 óta Ettore Romoli, akit a Silvio Berlusconi vezette jobboldali "A Szabadság Népe" (Il Popolo della Liberta - PDL) pártjának jelöltjeként 2012. májusában 51 százalékos többséggel választottak újra. A városban 40 fős képviselőtestület működik, ahol ugyancsak abszolút többségben vannak a PDL képviselői.

Fabio Gentile személyre szóló meghívót küldött szeptember 27-re, péntekre a szeptember 26-29. között megrendezésre került Gusti di Frontiera (A Határok Ízei) elnevezésű nagyszabású gasztronómiai fesztiválra Gecse Péter bizottsági elnök úrnak és nekem (hiszen tavaly mi indítottuk el a nemzetközi pályázat megírását). Így a zalaegerszegi delegációt Balaicz Zoltán alpolgármester vezette, tagjai voltak Gecse Péter önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke és Horváth Gábor kulturális szakreferens, aki jelen esetben az olasz tolmácsi feladatokat látta el ügyesen A zalaegerszegi kulturális események és fesztiválok megrendezése szempontjából fontos tapasztalatszerzés volt az egy napos villámlátogatás, hiszen mindössze 7 órát töltöttünk a városban, 11 órától 18 óráig.

A megbeszélés apropója és legfontosabb témája annak a közös nemzetközi pályázatnak a megbeszélése volt, amelynek beadásáról tavaly egyeztünk meg.

A 35 ezer lakosú Gorizia egyik legnagyobb rendezvénye a Gusti di Frontiera fesztivál. 4 napra lezárták a teljes belvárost és 250 standon várták a vendégeket, valamint főztek és kínáltak olasz és nemzetközi ételeket. A 250 standot 350 jelentkező közül választották ki. Az idei fesztiválnak 20 ország volt a vendége, többek között Argentína, Kuba, Ausztria, Németország, Szlovénia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország, stb. Magyarországot immáron hosszú évek óta Hart György zalaegerszegi vendéglátós (Pitvar, Gyuri Csárda) és csapata képviseli, de idén megjelent egy zalaegerszegi és egy budapesti kürtőskalács pavilon is. A magyar ételek és italok nagyon népszerűek voltak a fesztiválozók körében. A 4 nap alatt több mint 100 ezer vendég fordult meg a rendezvényen.

Megérkezésünk után találkoztunk és tárgyaltunk Roberto Sartori alpolgármesterrel, valamint Fabio Gentile, Rodolfo Ziberna és Franco Hasek tanácsnokokkal.

A két város közötti kapcsolat a 70-es évekre nyúlik vissza és alapvetően a néptáncosok alakították ki.

A zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola és Gimnáziumnak éppen 20 éve, 1993 óta van testvériskolai kapcsolata az ottani középiskolával. A magyar diákok tavaly májusban voltak Goriziában, az olasz fiatalok pedig idén májusában érkeztek hozzánk, Zalaegerszegre. Ugyancsak májusban vett részt először hivatalos goriziai küldöttség a Város Napján, valamint goriziai, olasz gasztronómiai stand is látogatható volt az Egerszeg Fesztiválon (a standot Mauritio Gualdi üzemeltette, akivel szintén találkoztunk és aki tavaly októberben egy egész busznyi goriziai, olasz turistát hozott Zalaegerszegre).

Látható tehát, hogy a kapcsolatok sokrétűek és folyamatosan erősödnek. Ugyanakkor bár mind Gorizia, mind pedig Zalaegerszeg testvérvárosnak tartja egymást és ezt meg is jelenítik a városi kiadványokban és honlapokon, soha nem került aláírásra hivatalos szerződés.

Tavaly elhatároztuk, hogy közös nemzetközi pályázatot nyújtunk be az Európai Unióhoz a két város fiataljai közötti még szorosabb kapcsolatok kiépítésére. Azóta a projekt benyújtásra került és támogatás esetén a magyar fiataloknak 11, az olasz fiataloknak pedig 10 napjuk lesz arra, hogy a partner városba utazzanak, nyelvet tanuljanak, ismerkedjenek. Minden költséget a pályázat fedezne.

A projekt tartalmazza azt az előírást, hogy a két pályázó város között hivatalos kapcsolatnak kell kiépülnie és így kapóra jött, hogy a pályázat keretében aláírásra kerülhetne a két település közötti hivatalos testvérvárosi szerződés, amelyre a 70-es évek óta nem került sor. Megegyeztünk, hogy ha nyer a pályázat, akkor a két polgármester 2014. május 13-án, Zalaegerszegen, a Város Napján írhatná alá a szerződést. Ha nem nyer a pályázat, akkor pedig attól függetlenül lépnénk a szerződés ügyében.

Emellett tárgyaltunk a sportkapcsolatok bővítéséről is futball és kosárlabda szakágakban.  

Goriziától mintegy 10 kilométerre található Visintini település, ahol 2009-ben Magyar Kápolna (Capella Ungherese) épült az I. Világháborús doberdói magyar hősi halottak emlékére, amelyet az akkori magyar köztársasági elnök avatott fel. Itt mi is tiszteletünket tettük és elmondtuk, hogy Zalaegerszegen is különös odafigyeléssel gondozzuk a városunkban lévő olasz katonai temetőt.

Bízom benne, hogy a látogatás tovább erősítette a magyar-olasz, Zalaegerszeg és Gorizia közötti kapcsolatokat, amely sikeres pályázat esetén végre hivatalossá, szerződés által is megerősítetté válhat.  

Zalaegerszeg, 2013. szeptember 30.

Szívélyes üdvözlettel:

Balaicz Zoltán
alpolgármester

Forrás: Balaicz Zoltán

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat