Egerszeginfo logo

Hírek

2013.09.10

Változik a gázkészülékek és -vezetékek biztonsági vizsgálatának szabályozása


A kormány szándéka szerint a gázvezetékek és berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálata az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók számára ingyenessé válik, a műszaki biztonsági felülvizsgálat díja a földgázelosztót terheli. A fokozott légzárású (műanyag ablakos) lakások tulajdonosai azonban jelentős kiadással is számolhatnak.
Twitter
A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a nemzeti fejlesztési minisztert bízza meg azzal, hogy a vonatkozó kormányrendelet ilyen irányú módosítását készítse elő szeptember 30-ig. A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert, a belügyminisztert, valamint a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálják meg, hogy a szolgáltatók helyett mely állami szerv legyen az illetékes a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata során feltárt hibák kijavítására történő kötelezés tekintetében.

Az illetékes minisztériumoknak ki kell dolgozniuk a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki javításával kapcsolatos mulasztások bejelentésének kezelésére és a mulasztás szankcionálására vonatkozó jogi szabályozást is.

Városunkban sok egyedi gázfűtéses lakásban élő társasházi tulajdonos már tapasztalhatta, hogy pl. a termofor kémények kiváltása kapcsán jelentős összegeket kellett kifizetni azoknak, akik korábban műanyag ablakokat építtettek be ingatlanukba. A kéménypályázatokhoz szükséges vizsgálatok során kiderült, hogy nem csak a konvektorok régi, flexibilis csöveit kellett cseréltetniük, vagy a régi falifűtőjüket lecserélni, illetve megszüntetni. A fokozott légzárás miatt a műanyag ablakos lakásokba először az ablakokba kellett beépíteni szellőzőket, 10-15.000 Ft-ért. Légtér számítást kellett végeztetni, ennek eredményeként kiderült, hogy az automatikus ablakszellőzés sem biztosítja a megfelelő légcserét ezért a konyhákba egy 110 mm átmárőjű furatot kellett készíttetni, a szabad levegő beáramlásához (elképzelhető, hogy téli időszakban, egy északi fekvésű konyhában ezen a nem lezárható lyukon hogyan áramlik be a hideg levegő). Ezek a költségek városunkban néhány tulajdonos esetében már az 50.000 Ft-ot is elérhették.

Kiváncsian várjuk, hogy a jogszabály alkotók milyen állami szervet bíznak meg ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésével, illetve hogyan szankcionálják, illetve kompenzálják azokat a lakókat, akik nem tudják anyagilag felvállalni a fent leírt javítások, beépítések költségeit.
Forrás: EnergiaInfo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat