Egerszeginfo logo

Hírek

2013.07.11

A zsebszerződések alkonya


Nem juthatnak magyar termőföldhöz sem hazai, sem külföldi spekulánsok. 2014 májusától nem tudnak megszerezni egyetlen magyar termőföldet sem hazai, illetve külföldi spekulánsok - hangzott el a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság zalaegerszegi kihelyezett ülésén. Szó esett arról is: július elsejétől a termőföld jogellenes megszerzése is bűncselekmény.
Twitter
Budai: nem lesz lehetőség spekulációs célokkal földet vásárolni
 
Az új Btk. hatálybalépését követően, július elsejétől a hazai és a külföldi spekulánsoknak nem lesz lehetőségük arra, hogy csak azért vásároljanak földterületet, hogy a földvásárlásra vonatkozó európai uniós moratórium lejárta után azt jelentős haszonnal továbbadják – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén, szerdán Zalaegerszegen.
 
Budai Gyula elmondta: a bizottság munkájának az a célja, hogy a zsebszerződések a “fiókokban” maradjanak, és ne tudják felhasználni őket. A törvénynek komoly visszatartó ereje van, és a kiegészítő rendelkezések teljes mértékben lehetetlenné teszik az ilyen jellegű szerződések bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. A termőföld tulajdonjogának átruházásakor ugyanis a helyi földbizottságoknak vétójoguk van, a szerződés csak akkor jöhet létre, ha hozzájárulnak az adott terület eladásához, a tulajdon bejegyzéséhez pedig a hatóság is hozzájárul.
Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kijelentette; a jogszabályok kijátszásának, a termőföld tulajdon, haszonélvezeti-, vagy használati jogának színlelt szerződéssel való megszerzése 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, de büntetik a hivatásos közreműködők – közjegyzők, ügyvédek, jogtanácsosok – magatartását is. A büntetés enyhíthető, vagy akár mentesülhet is alóla az, aki önként feltárja a zsebszerződéseket. Büntethető az a személy is, aki a múltban kötött zsebszerződését felhasználva most akar tulajdont, vagy használati jogot szerezni – ismertette az igazságügyért felelős államtitkár, aki beszélt az Országos Ügyvédi Kamara azon javaslatáról is, hogy a magánokiratokon, ügyvédi szerződéseken biztonsági bélyeget helyezzenek el, amelyekről szoros nyilvántartást vezetnek. A szerződéskötés időpontja így könnyen visszakereshető, és ha a dokumentumot a jövőben fel kívánják használni, nem lesz lehetőségük a visszadátumozásra.
Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere (Fidesz-KDNP) törvényjavaslatának ismertetésekor azt mondta. a zsebszerződések feltárásához minden eszközt és lehetőséget az ügyészség kezébe kell adni, hogy az ügyek felgöngyölítésekor ne ütközzenek állami adatkezelési problémákba, a földhivatalok és az ügyvédi irodák a szükséges adatokat, iratokat át tudják adni. A törvényjavaslat szerint a feleknek harmincnapos időszakot biztosítanának, amikor önként feltárhatják a jogellenes cselekedeteket, később viszont már büntethetők.
A törvényjavaslatot a Mezőgazdasági Bizottság egyhangúlag elfogadta, ami az Alkotmányügyi Bizottság döntését követően szeptemberben a Parlament elé kerülhet. Az országgyűlési képviselő fontosabb célnak nevezte, hogy 2014 májusáig – a moratórium feloldásáig – minél több ilyen ügyet megoldjanak, és ezek a földterületek ismét magyar kézbe kerüljenek.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) is azt hangsúlyozta, hogy a vissza kell szerezni a magyar termőföldet azoktól a külföldiektől, akik az elmúlt évtizedekben félig legálisan, vagy illegálisan jutottak hozzá. A bizottság munkájától azt várja, hogy eredményes lesz a fellépésük a földvédelemben, amelyhez lehetőség szerint minden jogszabályi feltétel adott, és további szigorításokra lehet számítani.
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat