Egerszeginfo logo

Hírek

2023.10.03

Játékos megoldások a gyermekkori látásromlás megelőzéséhez


Október a látás hónapja: ismerd meg a Mesél a szemünk program szakértőinek egyedülálló, játékos módszereit! Sokszor hunyorog, kicsit bizonytalanul mozog, fáradékony, sőt, rajzolni sem szeret igazán? Óvodás korban nehezebb észrevenni a látásromlás jeleit, de nem teljesen lehetetlen. A Mesél a szemünk program szakértőinek új, játékos ötlete, a Fényles, a látásromlás korai felismerésében segíti a kisgyermekes szülőket.
Twitter

Szülőként viszont nemcsak a felismerés folyamata jelenthet kihívást, akkor sincs könnyű dolgunk, ha a mindennapokban szeretnénk tenni a gyerekek szemének egészségéért.  Mesés keretbe helyezve azonban ez is könnyebb lehet, például az óvodások határtalan képzeletvilágára építő interaktív gyakorlatok, a Fényleckék és a fénygömböcök óvodai küldetése révén. Nézd meg a Mesél a szemünk szakértőinek játékos módszereit!

Felismerni a felismerhetetlent?

A Mesél a szemünk kezdeményezés célja a társadalom egyre nagyobb hányadát érintő gyermekkori rövidlátás és látásromlás visszaszorítása, aminek fontos lépcsője az arra utaló jelek korai felismerése. Éppen ezért a Mesél a szemünk szemész szakemberek közreműködésével megalkotott, egyedülálló mesevilága, valamint a Plukkido pszichológusainak játékos megoldásai már ebben is segítik a szülőket. Az új mesebeli kaland, a Fényles olyan hétköznapi helyzeteket és tevékenységeket foglal mesés keretbe, amik során a látásromlás jelei célzottan felismerhetők. „A játékos próbatételek lehetőséget adnak a szülőknek, hogy a gyerekekkel közösen, akár már óvodás korban azonosítsák az esetleges szemproblémákat. Ezáltal pedig időben szakemberhez fordulhatnak, ami egyes esetekben rendkívül fontos az adott kezelés eredményességének szempontjából” – fűzte hozzá Dr. Serfőző Csilla, gyermekszemész szakorvos.

Tippek a mindennapokra

A doktornő szerint a rövidlátás hazánkban is egyre több gyermeket érint, ezért különösen fontos, hogy időben felismerjük a megjelenését, hiszen minél korábban derül fény egy problémára, általában annál több lehetőség van a megoldására. De mégis, hogy működik ez a hétköznapokban?

Ha egy gyerek

  • szokatlanul sokat hunyorog,

  • gyakran dörzsöli a szemét,

  • sokszor panaszkodik fejfájásra,

  • feltűnően közelről nézi a TV-t, a tabletet, a telefont, szinte belebújik a könyvekbe,

  • a korábban messzebbről is jól észlelt tárgyakhoz egyre közelebb igyekszik kerülni,

  • játék közben vagy különböző feladatok megoldása során nehezen fókuszál, koncentrációs nehézségekkel küzd és fáradékonyabb, mint általában,

  • esetleg rajzolni sem szeret már igazán,

akkor érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, mi állhat a háttérben.

Életmódváltás játékosan

A Mesél a szemünk kezdeményezés játékos megoldásai lehetőséget adnak arra, hogy már óvodás korban is felismerjük a látásromlás jeleit. A mesék azonban nemcsak a felismerésben, hanem a megelőzésben is segítenek. A mesebeli fénygömböcök változatos kihívásokon keresztül motiválják a kisgyerekeket a sokszor leginkább nyűgnek tűnő életmódbeli ajánlások elsajátításában. Az interaktív küldetések, a Fényleckék mesés keretbe foglalva ösztönzik, hogy minél több időt töltsenek a szabadban mozgással, emellett a gyerekek nyelvén felhívják a figyelmet a távolba nézés jótékony hatásaira és a közelre nézés alapvető szabályaira. Így támogatva, hogy a látásromlás megelőzését, illetve lassítását segítő életmódbeli ajánlások könnyedén beépüljenek a gyerekek mindennapjaiba.

Fényjáték az óvodában

A kisgyerekek hétköznapjai azonban javarészt az óvodában telnek, ezért a Plukkido pszichológusai szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait beépítve kifejezetten óvodák számára is készítettek egy varázslatos küldetést, ami a Fényjáték az óvodában pályázat részeként a Plukkido meseszövő applikációjában érhető el. Az óvodások határtalan képzeletvilágára építve ugyanis nagyon sokat tehetünk a szem egészségének védelméért nemcsak otthon, hanem közösségben is. Az óvodai csoportok ráadásul a fénygömböcök küldetésének teljesítésével most a látás hónapjának alkalmából közel 2 millió Ft összértékű  ajándékokat is nyerhetnek. A Fényjáték az óvodában pályázat részletei a Mesél a szemünk weboldalon érhetőek el.

 

 

Forrás: Plikkido.hu

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat