Egerszeginfo logo

Hírek

2013.06.04

Zalaegerszegi látogatás Marosvásárhelyen


Zalaegerszegi hivatalos testvérvárosi delegáció látogatott az erdélyi Marosvásárhelyre, a XVII. Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozatra, amely 2013. május 27. és június 2. között zajlott. A látogatásról Balaicz Zoltán alpolgármester tájékoztatta portálunkat.

Twitter
Zalaegerszeg és Marosvásárhely polgármesterei 1996. október 22-én írták alá a testvérvárosi együttműködési megállapodást. Azóta minden évben számos közös rendezvényre került sor az oktatás, a kultúra, a sport és a gazdasági élet területén. Városunk több iskolája rendelkezik már marosvásárhelyi testvériskolával, és felvették egymással a kapcsolatot a rendőrség, a pénzügyőrség és a tűzoltóság szakemberei is. A sor most egy újabb kapcsolattal bővült, hiszen a hivatalos delegáció és a Zalaegerszeg -Marosvásárhely Baráti Társaság küldöttsége mellett Marosvásárhelyre utazott
a Zala Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának képviseletében több orvos és nővér is, így Dr. Nagy Tamás osztályvezető főorvos, Dr. Bogyó Levente főorvos (aki marosvásárhelyi születésű), Paksáné Hóbor Mária, Borsósné Havadi-Nagy Violetta, Dömötörné Török Mária, Herczegh Edit, Kovács Györgyi,
Horváth Zoltán, Parragi Viola, Dr. Kanizsai Péter, Dr. Muszil Zoltán és Dr.Tóth László. Az egészségügyi szférát képviselő delegáció a marosvásárhelyi kórház sürgősségi osztályával vette fel a kapcsolatot, megismerkedtek az ott működő, magas színvonalú ellátórendszerrel és hamarosan az erdélyi orvosok és nővérek is tanulmányútra érkeznek a zalaegerszegi kórházba.

A hivatalos delegáció feladata a képviselet biztosítása mellett elsősorban kulturális és ifjúsági ügyek intézésére vonatkozott, így annak vezetője Balaicz Zoltán alpolgármester volt, tagjai pedig Gecse Péter önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, valamint Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, továbbá Kalmár Zoltán gépkocsivezető.

A hivatalos útra május 29. (szerda) és június 2. (vasárnap) között került sor.

Május 30-án, csütörtökön, 10 órakor zajlott a testvérvárosi delegációk hivatalos fogadása a Városházán. Az ünnepségen jelen volt Dorin Florea polgármester, Csegzi Sándor tanácsnok és az önkormányzat jegyző asszonya is. Marosvásárhely testvérvárosai közül Zalaegerszegen kívül képviseltette még magát Baja, Kecskemét, valamint egy német, egy török és egy moldáviai település is. A népművészeti vásár ünnepélyes megnyitója 13:30 órakor volt.

Délután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében fórumra került sor a Demokrácia Központban a magyarság jelenéről és jövőjéről, melyen a tanács vezetésén túl részt vettek Baja, Kecskemét, Marosvásárhely és Zalaegerszeg hivatalos delegációi, továbbá a Zalaegerszeg - Marosvásárhely Baráti
Társaság képviseletében Gecse László (a társaság elnöke), Dr. Hóbor Erzsébet (a társaság korábbi elnöke, Marosvásárhely Pro Urbe Díjasa) és Dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, miniszteri biztos (Marosvásárhely Pro Urbe Díjasa). A vendégeket Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke, a Marosvásárhely - Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke köszöntötte, majd Kirsch Attila irodavezető ismertette a Magyar Állampolgárok Klubja programot, hiszen egyre többen igénylik a kettős állampolgárságról szóló törvény értelmében a magyar állampolgárságot Erdélyben és azon belül Maros megyében, valamint Marosvásárhelyen. Számukra alakult meg a Magyar Állampolgárok Klubja, melynek a jelenlévők is tiszteletbeli tagjai lettek. A fórum után találkoztunk az Erdélyi Magyar Néppárt helyi vezetőivel is.

A Marosvásárhelyi Napok ünnepélyes megnyitójára 18 órakor került sor a Sportcsarnok előtti városligetben, hiszen a középkori vár felújítási munkálatai miatt most új helyre került a fesztivál.

A városvezetőkkel és a Marosvásárhely - Zalaegerszeg Baráti Társaság képviselőivel a következő témákról tárgyaltunk:

-         A két város kórháza között most elindult kapcsolat kiszélesítésének lehetőségei.

-         Marosvásárhelyi magyar fiatalok részvétele a Zalaegerszegen nyáron első alkalommal sorra kerülő Kárpát-medencei Ifjúsági Táborban.

-         Marosvásárhelyi művész részvétele nyár végén a gébárti nemzetközi művésztelepen.

-         Marosvásárhelyi művész kiállítása ősszel a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

-         Zalaegerszegi művész kiállítása télen Marosvásárhelyen.

-         Kulturális kapcsolatok további erősítése.
 

Május 31-én, pénteken a "Marosvásárhely tegnap és ma" című szabadtéri kiállítás megnyitója és a városligeti művészeti program után az erdővidéki Barótra utaztunk, hiszen 2009 óta szoros testvériskolai kapcsolat van a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont és a zalaegerszegi összevont Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola között. Az építész technikus osztályok diákjai minden évben két hetet töltenek Bonchidán és egy nemzetközi program keretében szakmai gyakorlatként dolgoznak a bonchidai Bánffy-kastély felújításán. A faiparos diákok ugyancsak minden nyáron két hét szakmai gyakorlaton vesznek részt a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont faipari tanműhelyében, majd a baróti diákok jönnek Zalaegerszegre ősszel ugyancsak két hétre. Emellett minden évben részt vesznek a zalaegerszegi diákok március 14-én és 15-én az erdővidéki ünnepségeken és fellépnek az 1848-49-es
Forradalom és Szabadságharc kitörésére emlékező műsorokban. Idén először hivatalos baróti delegáció is érkezett a az ottani polgármester vezetésével a XIX. Egerszeg Fesztiválra és az Ünnepi Közgyűlésre.

Baróton fogadott bennünket Lázár-Kiss Barna András polgármester, Dr. Bán István erdővidéki pénzügyi igazgató (korábbi alpolgármester) és Dimény János iskolaigazgató, továbbá a település városmenedzsere és RMDSZ-es frakcióvezetője is. A delegáció tagjai megtekintették az iskola épületét, Baróti Szabó Dávid szülőházát és a szomszédos Kisbaconban Benedek Elek szülőházát is, majd tárgyalásra került sor, ahol a következő témák kerültek szóba:

-         A két város középiskolája között 2009-ben elindult kapcsolat kiszélesítésének lehetőségei más területekre.

-         Baróti magyar fiatalok részvétele a Zalaegerszegen nyáron első alkalommal sorra kerülő Kárpát-medencei Ifjúsági Táborban.

-         Hivatalos zalaegerszegi delegáció érkezése az idei Barót Napokra.

-         Zala Táncegyüttes, vagy Kutyakölykök részvétele a 2014-es Barót Napokon.

-         Zalai gasztronómiai kiállító részvétele a 2014-es Barót Napokon.

Június 1-jén, szombaton ellátogattunk Marosvécsre, ahol a Kemény-kastély parkjában leróttuk kegyeletünket Wass Albert sírja előtt. Ugyancsak ellátogattunk a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőre, Orbán Balázs sírjához és Farkaslakára Tamási Áron sírjához, majd Nyárádszeredára
érkeztünk, amely településsel sportkapcsolata van Zalaegerszeg Botfa városrészének. Nyárádszeredán fogadott bennünket Tóth Sándor polgármester és Keresztesi Barna alpolgármester, akikkel a következő témákról tárgyaltunk:

-         A két város sportélete között elindult kapcsolat kiszélesítésének lehetőségei más területekre.

-         Nyárádszeredai magyar fiatalok részvétele a Zalaegerszegen nyáron első alkalommal sorra kerülő Kárpát-medencei Ifjúsági Táborban.

-         Zala Táncegyüttes fellépése Nyárádszeredán (minden nyáron a közelben tartanak tánctábort a zalaiak).

-         Nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes részvétele valamelyik zalaegerszegi fesztiválon.

A vasárnapi hazaúton a lelki feltöltődés fontos része volt, hogy részt vettünk Kolozsváron a Szent Mihály templomban a Szentmisén, ahol a magyar nyelvű liturgián magyar emberekkel voltak tele a padsorok.

Zalaegerszegnek 14 testvérvárosa van, de a legerősebb kapcsolat az erdélyi Marosvásárhelyhez fűz bennünket, hiszen ez már régen túllépett a hivatalos szálakon és igazi, emberi barátságok alakultak ki. Azt gondolom, hogy ez a látogatás is hozzájárult a két város közötti még szorosabb együttműködéshez, valamint az ifjúsági és kulturális ügyekben történő előrelépéshez!
Forrás: Balaicz Zoltán

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat