Egerszeginfo logo

Hírek

2013.06.04

Amikor volt még Magyarországnak tengerpartja


Ez nem a Trianon előtti időket idézi, hanem Massimo Pietrobon készítette azt a nem mindennapi térképet, amelyen a 250 millió éve létezett szuperkontinensre, a Pangeára helyezi rá  a mai világ politikai térképét. Az eredeti térképre ránagyítva örömmel látjuk, hogy Magyarország déli határait a hatalmas Tethys-óceán nyaldossa.

Twitter
A földtörténeti óidő végén, a középidő elején valóban egyetlen gigantikus szárazföldbe tömörült az összes mai kontinens, ez volt a Pangea, azaz "összes Föld". A fenti térkép nagy vonalakban jól érzékelteti, hogy hol voltak a mai területek, de a valóságban nem pontosan ez volt a helyzet. Magyarország mai területe például szinte teljesen víz alatt volt, és a kontinensek körvonalai is mások voltak - például azért, mert a mai lánchegységek (a Pacifikus- és az Eurázsia-hegységrendszer) csak a Pangea feldarabolódása után születtek meg.

A Pangeát az új óceánok születése szakította darabjaira, így például Amerika és Afrika között nyílt fel a fiatal Atlanti-óceán, amely ma is tágul, nagyjából olyan sebességgel, ahogyan az ember körme nő (évi 5-6 centiméter). A tágulás egy darabig még folytatódik, aztán a lemeztektonikai modellek szerint visszafordul, és pár száz millió éve múlva ismét egyetlen szuperkontinens lesz a Földön. Lehet, hogy akkor megint lesz majd tengerünk.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Pangea fennállása idején Magyarország mai területe még nem volt egységes, mert mai felszíni kőzeteinek zöme csak később alakult ki. A Pangea óidei képződmény, Magyarországról a Balaton északi partjáról ismert permi vörös homokkő, a Nagyvisnyó környéki palás kőzetek és a mecseki uránérc tartozik ide.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat