Egerszeginfo logo

Hírek

2013.05.22

Újra világít a legrégebbi villanykörte


Száztizenkét évig tartó világítás után kiégett a világ legöregebb villanykörtéje. A fújt üveg burával és szén izzószállal rendelkező fényforrás az utóbbi pár évben már éppen csak pislákolt. A 120 voltos áramkörön lévő körte tartalék áramforrása okozta a problémát. Miután az akkumulátort kiiktatták az áramkörből, a 112 éves körte ismét világítani kezdett.

Twitter

Száztíz éven keresztül többé-kevésbé folyamatosan világított a livermore-pleasantoni tűzoltóság épületében egy villanykörte, amelyet a huszadik század elején gyártottak. A Centenáriumi Izzónak nevezett fényforrás 2013. május huszadikán hat órára elsötétült. Bár sokan attólt tartottak, hogy a villanykörte véglegesen kiégett, a technológiai műemléket karbantartó tűzoltóknak magyar idő szerint délután három órakor sikerült visszakapcsolniuk.

Az ősvillanykörte Facebookja szerint a külön 120 voltos áramkörön lévő körte tartalék áramforrása okozta a problémát. Miután az akkumulátort kiiktatták az áramkörből, a 112 éves körte ismét világítani kezdett. A gyors szerelés eredménye már a fényforrásra irányított, félpercenként frissülő képet mutató webkamerán is látható.

A huszadik század elején gyártott, 1901 óta folyamatosan üzemelő Centenáriumi Izzó valószínűleg a világ egyik legismertebb fényforrása volt. Működésének százéves évfordulóján még születésnapi bulit is rendeztek számára a tűzoltók. Gyakran hozták fel példáként a tervezett elavulásra, egy olyan kor termékeként beállítva, amikor még az izzókat nem kellett egy-két évente cserélni. A fényforrást a Shelby Electric Company gyártotta, a burája kézzel fúvott üveg, az izzószál pedig szénből készült. A Centenáriumi Izzó eredetileg hatvanwattos volt, ám a végén már csak egy négywattos izzó fényével derengett.

Az újabb technológiát használó, ám mára már kiszorulóban lévő volfrámszálas hagyományos izzók és a korai izzók között egy fontos különbség van. Az újabb eszközök sokkal vékonyabb, spirálba csavart izzószállal rendelkeznek, amely magasabb hőfokon izzik, és több fényt ad. A Centenáriumi Izzóhoz hasonló régi darabok vastag, szénalapú izzószállal rendelkeznek, és jóval alacsonyabb hőmérsékleten működnek.

A világ legöregebb villanykörtéje a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A könyv munkatársai először a hetvenes években vizsgálták meg a fényforrást, és a rekordgyűjtemény 1972-es kiadásában szerepeltették is, mint a legrégebb ideje működő izzót. A nyolcvanas évek végén kikerült a könyvből, és csak a 2007-es kiadásban jelent meg újra. A százéves villanykörte még a Mythbusters stábjának az érdeklődését is felkeltette.

Ha egyszer kiég, akkor a Centenáriumi Izzó helyét valószínűleg az Örök Fény (Eternal Light) nevű izzó fogja átvenni a Rekordok Könyvében. Ezt a villanykörtét a Byers Operaház hátsó bejáratához csavarta be egy Barry Burke nevű karbantartó 1908. szeptember 21-én a texasi Forth Worthben. A színházat ugyan 1977-ben lebontották, ám az izzót átszállították egy közeli múzeumba. A hetvenes évek óta csak egyszer kapcsolták le az Örök Fényt, utána pedig kapcsoló nélküli áramkörre kötötték a villanykörtét.

 

Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. október
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat