Egerszeginfo logo

Hírek

2021.03.09

Növekszik a szabadtéri tüzek száma


Tizenegy tűzesethez és hat műszaki mentéshez riasztották a megye tűzoltóit péntektől-vasárnapig. Általánosan megfigyelhető, hogy egyre több esetben kell szabadtéri tüzekhez vonulniuk a rajoknak, ami miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagyobb odafigyelést kér a lakosságtól!
Twitter

A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók két közlekedési balesethez vonultak az elmúlt napokban: pénteken este két autó ütközött a Sport utca és a 74-es főút kereszteződésében. A baleset következtében az egyik gépkocsi az árokban, tetejére borulva állt meg. A város hivatásos tűzoltói a felborult járművet talpra állították, majd csörlő segítségével visszahúzták az úttestre. Vasárnap este pedig fának csapódott egy személyautó Zalaegerszegen, az Október 6. téren. A város hivatásos tűzoltói az autót áramtalanították, majd megszüntették a forgalmi akadályt. 

A megyeszékhelyi lánglovagok szombaton két nagyobb tűzesethez is vonultak szombaton. A hajnali órákban teljes terjedelmében égett egy 75 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Türjén, a Dózsa utcában. A zalaegerszegi rajok mellett a helyszínre a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat is riasztották. Kiérkezésük előtt a tűz a családi házhoz épített melléképületre is átterjedt, ahol egy gázpalack felrobbant, aminek következtében az épület tetőszerkezete és a födém megrongálódott. A rajok a családi házból egy másik gázpalackot kihoztak, amit visszahűtötték, továbbá az omlásveszélyes részeket lebontották. A tüzet négy vízsugárral fékezték meg. Még aznap este tűz keletkezett egy üzem karbantartó műhelyében Zalaegerszegen, a Wlassics Gyula utcában. A helyszínre a zalaegerszegi, a pacsai és a körmendi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az oltási munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végezték. A rajok légzésvédelem és sugárfedezet mellett behatoltak a csarnokba, és elvégezték az áramtalanítást. Ezután három vízsugárral megfékezték a lángokat, majd átszellőztették a füsttel telítődött épületet. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a lángok nem terjedtek tovább az üzemben található berendezésekre.

Vasárnap ismét Türjén akadt dolga a zalai tűzoltóknak, miután tetőlécek és fűrészpor izzott egy negyven négyzetméteres kazánház álmennyezetében, a Zsigmondháza majorban található fatelepen. A helyszínre a zalaszentgróti önkormányzati és a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik motoros láncfűrésszel a tetőléceket megbontották, majd az izzó részeket vízsugárral eloltották. Az épületet hőkamerával átvizsgálták, de további tűzre utaló nyomot nem találtak.   

Pénteken este Kisgörbőn, vasárnap pedig Lentiben, Zalakomárban, Nagykanizsán és Belsősárdon is szabadtéri tüzek adtak munkát a megye lánglovagjainak. Utóbbi helyszínen a kerti hulladék égetése közben két melléképületre is átterjedtek a lángok, amit a lenti és letenyei tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal megfékeztek. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, amik világosan kimondják, hogy az adott személy mikor és milyen időpontban égethet, ezért kérjük, aki égetni szeretne belterületen, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek nem egységesek, így önkormányzatonként eltérhetnek. Közös tulajdonságuk azonban, hogy ahol még érvényben vannak, ott ezek egészen a jelenlegi kihirdetett veszélyhelyzet végéig érvényesek, utána - amennyiben a veszélyhelyzetet nem hosszabbítják meg - a rendeletek érvényességüket vesztik! 

Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen égetni tilos! A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél kell jelezni! Ilyen égetés csak növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható! 

Tapasztalat, hogy a szabadtéri tüzek fele kerti hulladék égetése miatt adódik, hiszen a tavaszi időszakban jellemzően ilyen hulladéktól szeretnének megszabadulni a gazdálkodók. Itt amellett, hogy a már említett rendeleteket ismerjük, mindenképpen szükséges, hogy a tüzet soha nem hagyjuk őrizetlenül, és tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék) és gondoskodjunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)! Ha feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal oltsuk el a tüzet! 

Érdemes tudni, hogy az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! Javasoljuk, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában. 

Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!

Fotó: Zalaegerszeg HTP - Kóbor István tűzoltó zászlós

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelem

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat