Egerszeginfo logo

Hírek

2013.05.07

Városunkba érkezett az iKSZ interaktív környezetvédelmi kiállítása


Szelektív gyűjtésről tanulhatnak kicsik és nagyok. Ingyenesen látogatható, interaktív környezetvédelmi kiállítás nyílt Zalaegerszegen. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Zala-Depo Kft. szervezésében megvalósuló kiállítást kedden Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere nyitotta meg. A kiállítással a környezettudatos fogyasztói magatartásra, a hulladékképződés megelőzésének fontosságára, valamint a hulladékká vált italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyűjtésének és újrahasznosítatásának jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet a szervezők.
Twitter
A színes, gyerekek és a nagyobb korosztály számára is érdekes, gazdagon illusztrált, tejesdobozokat mintázó két méter magas installációk Zalaegerszegen május 7-tól 9-ig tekinthetők meg a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban.

A kiállítás szervezői a keletkező hulladékok, ezen belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és hasznosításának fontosságára kívánják felhívni elsősorban a gyermekek és rajtuk keresztül a szüleik figyelmét.

"A környezetvédelemnek és a környezetvédelmi szemléletnek Zalaegerszegen már hagyománya van, amely hagyományt nekünk kell továbbadni a jövő generációinak, a gyerekeknek. A környezetvédelem egyik legegyszerűbb formája a szelektív hulladékgyűjtés, amivel mindenki hozzájárul környezetünk, városunk és egyben Földünk tisztaságának és fenntarthatóságának megőrzéséhez - mondta Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a kiállítás megnyitóján.

Az ingyenesen látogatható kiállításra a város összes óvodája és iskolája meghívást kapott, ahonnan több mint 50 csoport, mintegy 1.500 gyermek jelezte részvételi szándékát. Az iskolások és óvodások számára tárlatvezetést biztosítanak a szervezők és bemutatják hogyan készíthető szelektíven gyűjtött italos kartonból újrapapír.

"Az IKSZ elsősorban gyerekeknek szóló szemléletformáló és figyelemfelkeltő kampányokkal igyekszik hosszú távon jó eredményeket elérni az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása terén" - mondta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. "A most Zalaegerszegen megvalósított kiállítás célja is az, hogy tudatosítsuk a hulladékképződés megelőzésének fontosságát, és tovább növeljük a szelektíven gyűjtött hulladék arányát" - tette hozzá az igazgató asszony a kiállítás megnyitóján.

Zalaegerszegen az italos kartondobozokat a szelektív szigeteken a sárga, műanyag gyűjtőedénybe, házhoz menő gyűjtés esetén pedig a sárga színű zsákba kell gyűjteni.

A megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón Gecse Péter, a Zala-Depo Kft. Hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi főelőadója  kiemelte, hogy a hulladékot Zalaegerszegen 127 gyűjtőszigeten gyűjtheti szelektíven a lakosság. A gyűjtőszigetek mellett, már számos környező településen elérhető a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A szelektív hulladék nem kerül a lerakóra, hanem megfelelő kezelést, utóválogatást követően újrahasznosítják.

A hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt, ugyanakkor ennek a mennyiségnek csupán 21%-át, azaz családonként 26 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven. A szelektív gyűjtés révén kell csökkentenünk a környezet terhelését, a hulladéklerakók telítődésének ütemét, és az újrahasznosítás révén pedig az új termékek gyártásának alapanyag és energiaigényét.

Az italos kartondobozok újrahasznosítható anyagokból, papírból, műanyagból és alumíniumból készülnek. Ennek a csomagolóanyagnak 75%-a papír, amelyből szelektíven gyűjtve majd újrahasznosítva, papírgyárakban újrapapír termék, például hullámkarton doboz, füzet, kéztörlő vagy toalett papír készülhet.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

További Információ kérhető:  www.italoskarton.hu <http://www.italoskarton.hu/>

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat