Egerszeginfo logo

Hírek

2013.04.27

Tisztelgés városunk egyik híres szülöttje házánál


Zalaegerszegen egy Kossuth utcai házban született 1909. április 27-én báró Solymossy László zoológus, a Dunántúl állatvilágának nemzetközileg ismert kutatója, a Magyar Madártani Egyesület és a Német Ornitológiai Társaság tagja. Zalaegerszeg város és Egervár község vezetői a zalai megyeszékhelyen koszorúzással, míg Egervár központjában egy emlékpark avatásával is emlékeztek.

Twitter
A Dunántúl, de főleg Sopron környéke faunájának egyik legkiválóbb kutatója Zalaegerszegen született 1909. április 27-én. Gyermekkorától kitűnt természetszeretetével, az élővilág iránti érdeklődésével. Az ornitológiai ismeretek elsajátításában a Madártani Intézet későbbi igazgatója, Csörgey Titusz volt a tanítómestere. Alig 8 éves, amikor együtt jár vele a fonyódi Nagyberekben, mely akkor még mintegy 40 000 holdas ősmocsár volt. Éveken át közös madártani megfigyeléseket végeztek még Lengyeltóti vidékén, később 1945-ig Egervár, Nagylózs, Újkér (a családi birtokok), a Fertő és a Balaton környékén. Kisdiák korában folyton a madaras könyveit bújta, Csörgeytől megtanulta a madárpreparálást is.

Solymosy másik mestere az európai hírű Vönöczky Schenk Jakab ornitológus volt. Első tanulmányai: „Magyarország gémvilága” (1926), és „A madárvédelem” (1927) voltak. Ezeket a soproni Magyar Társaság pályázatára írta. A vörösnyakú vöcsökről, a galléros túzokról, a fekete gólyáról, a havasi csókáról, a pehelyrécéről és a fülespacsirtáról stb. szóló igen értékes faunisztikai megfigyeléseit szakfolyóiratokban publikálta.

Bölcsészdoktori értekezését 1933-ban Budapesten védte, témája a madárlép szövettani szerkezete volt. Ebben a könyvében 65 madárfaj lépének szövettani szerkezetére vonatkozó vizsgálatai eredményét összegezte. Solymosy ezzel a munkával Greschik Jenő mellé, hazánk legkiválóbb hisztológusai soraiba lépett. Kutatásaira hamarosan külföldön is felfigyeltek s egymás után jelentek meg ott is hasonló témájú tanulmányai, mint pl a „Histologie der Vogelmilz”, „Beitrage zur Histologie der Spechte” stb.

Solymosy László nemcsak a madártan, de a zoológia más területén is végzett tudományos kutatásokat. Többek között feldolgozta Sopron megye denevéreit és rágcsálóit is. Sokoldalú érdeklődése kiterjedt a néprajzra is. Pompás tanulmányt írt „Adatok a nyomórúd lekötésének módozataihoz” címmel a Néprajzi Múzeum Értesítőjébe, amely kiváló etnografusra vall. 1926-tól rendes megfigyelője, majd 1939 óta rendkívüli tagja a Magyar Madártani Intézetnek, ugyancsak tagja volt az 1974-ben megalakult Magyar Madártani Egyesületnek és a Német Ornithologiai Társaságnak is.

Súlyos csapás volt számára, hogy a háborús események során elpusztult teljes tudományos anyaga: 800 példányból álló madárgyűjteménye, csonttani gyűjteménye, tojáskollekciója számos értékes ritkasággal; úgyszintén a csaknem teljes faunát felölelő bogár-, sáska-, poloska-, pók-, légy- és lepkegyűjteménye. Megsemmisült a teljes tudományos irattára, összes madártani feljegyzése, számos sajtó alá rendezett dolgozata, közte 600 oldalas magántanári disszertációja, továbbá 20 000 db mikroszkópi metszete is. Tönkrementek 25 éven át folytatott terjedelmes madárgyűrűzési jegyzetei, adatai és ezek kapcsán készített munkái.

A kommumista rendszer a családot megfosztotta birtokaitól, hozzátartozói nyugatra menekültek. Ő maga méltatlan körülmények között élt, az újkéri termelőszövetkezetben dolgozott, mint fogatos. Csendes, szerény, zárkózott ember volt. Az 1956-os forradalom idején ismerősei biztatták, hogy menjen ő is külföldre családja után, de ekkor állítólag a Szózatot idézte nekik és idehaza maradt. Kevéssel nyugdíjba vonulása után 1975. február 26-án a soproni kórházban halt meg. Halálát baleset okozta: az erdőőről szállított ölfa borult rá a kocsiról.

Fotó: Seres Péter

Forrás: Wikipedia

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat