Egerszeginfo logo

Hírek

2013.04.15

Díszpolgári és Pro Urbe díjazottjaink


Városunk képviselői zárt ülésen tárgyaltak a díszpolgári cím és a Pro Urbe díjak odaítéléséről. Egyhangú döntés szültetett arról, hogy posztumusz díszpolgárrá avassák Závodszky István honvéd századost. Pro Urbe díjat Vajda Lászlóné, a Zrínyi Miklós Gimnázium nyugdíjas pedagógusa és Bita József, a ZTE egykori labdarúgója vehet még át.

Twitter

Závodszky Istvánról azt kell tudni, hogy a II. világháborúban a Don kanyarban harcoló zalaegerszegi zászlóalj géppuskás századának parancsnoka volt, és az ezer fős alakulatból ő vezette haza a 200 túlélőt.

A zalai 17. gyalogezred alá tartozó III. zalaegerszegi zászlóalj történetéről; immár a legfrissebb adatokat is ismertek.

A zalaegerszegi zászlóalj - mintegy 1000 fő - ünnepélyes búcsúztatás után indult útnak 1942. május 2-án a Kazinczy térről. Júliusban és novemberben néhány száz főnyi menetszázadokat küldtek még utánuk, így összességében 1943 januárjáig 1400-1500 ember vett részt a megyeszékhelyről és környékéről a harcokban. Závodszky István vezetésével '43 májusában ehhez képest mindösszesen kétszázan tértek haza. Az alakulat legalább 2/3 hadifogságba esett, meghalt vagy megsebesült.

- A katonák egy része azonban a hiedelmekkel ellentétben nem a visszavonulás során esett el. A köztudatban a magyar 2. hadsereg sokáig, mint visszavonuló alakulat élt, de éppen a zalaegerszegi zászlóalj a jó példa arra, hogy nagyon is harcoló, aktív alakulatokról volt szó. A III. zászlóalj ugyanis egyrészt - az "utóvédek utóvédjeként", mintegy két héttel a többiek után - a legutolsóként hagyta el a doni védőállásokat 1943 januárjában. Ugyanakkor mindjárt a történet elején is tűzvonalba kerültek, mert már az 1942 nyarán meginduló német offenzívába is bekapcsolódtak. Sztálingrád irányában, a támadások bal szárnyához, vagyis az északi részre vezényelték őket. A tyimi áttörés során azonban már megtizedelődött a zászlóalj.

A Donhoz érve, Voronyezs alatt aztán ők foglalták el a legészakibb állásokat. Közvetlenül velük szemben alakítottak ki az oroszok egy hídfőállást, amit a zalaiak maguk között egyszerűen csak "gennyfoltnak" neveztek.

- Rengeteg új dokumentum került a birtokunkba az elmúlt időszakban – mondta Molnár András a Levéltár igazgatója. Katonai iratok, naplók, visszaemlékezések, térképek, sajtóanyagok és több száz - eddig családtagoknál, hozzátartozóknál megbúvó - korabeli fénykép gazdagítja a gyűjteményt. Ezek között szép számmal vannak olyan felvételek, melyek a zalaegerszegi zászlóalj géppuskás századának parancsnoka, Závodszky István hagyatékából származnak. Szintén nagy segítség az a személyes visszaemlékezésekből álló anyag is, melyet Béres Katalin történész, a Göcseji Múzeum muzeológusa gyűjtött húsz évvel ezelőtt. A túlélőkkel készült beszélgetések, a hátrahagyott iratok és fotográfiák tökéletesen kiegészítik egymást, kiegyensúlyozott képet adva a fronton harcoló katonák mindennapjairól, és a világháború ezen szakaszának politikai taktikáiról - folytatta az igazgató.

A zászlóalj történetének vannak további érdekes epizódjai is. Molnár András ezek között említi például azt a szép összefogást, melynek eredményeképpen sikerült haza csempészniük a város egyik ismert orvosát, dr. Mike Gézát. A sebész a kőszegi zászlóaljjal, munkaszolgálatosként került a frontra, ám az az alakulat, melynél feladatot teljesített, szinte teljesen elpusztult. Závodszky István százados, és társai a visszavonulás során a veszélyekkel szembenézve vállalták, hogy hazahozzák a doktort, akit ha kellett tiszti egyenruhába öltöztetve bújtattak. Menet közben aztán a visszavonuló zászlóalj orvosa is lett: sok sebesültet, beteget, legyengült, végtagfagyással küzdő katonát ápolt és mentett meg.

Forrás: Zala Média

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat