Egerszeginfo logo

Hírek

2013.04.08

Sakura ünnep városunkban


A japán Sakura, azaz cseresznyevirágzási ünnep nyomán Zalaegerszegen is emlékeztek a Hevesi Sándor Színház előtt. Az esemény lényegében a szigetországi Tojama és a zalai megyeszékhely közötti kapcsolatépítés egyik állomása volt.

Twitter
A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, ami Japán nem hivatalos nemzeti virága. Évszázadok óta ünnepként tartják számon, mikor tavasszal elborítja a fákat a hófehér vagy világos rózsaszínű sziromtenger. Japánban több tucat cseresznyefajta van, de a többségük csak pár napig virágzik tavasszal. A japánok sakura időszakát kiemelt eseményként kezelik, ez az ún. hanami. Szótár szerint a hanami annyit tesz, virágnézés, de általában csak a cseresznyére értik. A hanami egyszerű tevékenység: leülünk egy fa alá, és simán csak élvezzük a rengeteg virág látványát, kikapcsolódunk, pihenünk. A facsoport távolról úgy tűnik, mintha csodaszép felhő lenne, de ha egy-egy virágot közelről is megnézünk, annak egyszerű szépsége ugyanúgy megfoghat minket. Még különlegesebb a látvány, ha egy pagoda, templom vagy szentély kertjében vagyunk. Sok helyen kivilágítják éjszaka a fákat, ettől még szebbek lesznek.

A hanami lehet egy séta a parkban, hagyományosan azonban piknik a fák alatt – ilyen összejöveteleket már évszázadok óta tartanak Japánban. A szokás egyébként a Heian-korban (794-1191) honosodott meg az országban. A virágfigyelést, mint egy csomó minden mást is, a japánok a kínaiaktól lesték el. Ott a császári család, a költők, énekesek és más nemesemberek szokása volt összegyűlni a kertben a fák alatt és megünnepelni a virágnyílást.

Napjainkban leginkább nyilvános vagy privát kertekben tartják a hanamit, de léteznek különösen népszerű cseresznyevirágzás figyelő pontok is. Ez utóbbiak igen zsúfoltak, a jobb helyeket előre le kell foglalni. Elterjedt gyakorlat, hogy korán reggel kirakják a takarót, esetleg megjelölik a helyet a csoport nevével és a buli kezdő időpontjával. Az is előfordulhat, hogy valaki egész nap ott ül, és türelmesen megvárja, míg a többiek megérkeznek a munkából. Japánban a legtöbb iskola vagy nyilvános épület kertjében találunk cseresznyefát. Mivel a tanítási és a költségvetési év is áprilisban kezdődik Hokkaido-n, ezért aztán az első nap az iskolában vagy a munkahelyen legtöbbször egybeesik a virágzás kezdetével.

Az erre való zalaegerszegi emlékezés - melynek ötlete Pinczés Istvántól, a Griff Bábszínház igazgatójától származik - kézenfekvő volt, mivel a szigetországi Tojamával való kapcsolatuk nem újkeletű. Az esemény része volt egy közös faültetés is, amely Koizumi Hirosi, a tojamai Művészeti és Kulturális Szövetség elnöke szerint a jövőben a két város kulturális kapcsolatát és barátságát jelképezi majd.

Ezt követően a színház emeleti előterében Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője megnyitotta a Japán élet, japán viselet c. fotókiállítást, majd a Griff Bábszínház termében közösen emlékeztek a 2011-es japán cunami gyermekáldozataira.


Fotó: Seres Péter

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat