Egerszeginfo logo

Hírek

2019.01.01

Társasházi gyűjtőkémények problémaköre


Ismét „darázsfészek” jelzővel illethető az egycsatornás gyűjtőkémények veszélye, kiváltásuk lehetősége, a munkálatok pénzügyi finanszírozása és még sok-sok megoldásra váró kérdés. Ebben a témakörben tartottak egyeztető fórumot a LÉSZ Kft telephelyén szakemberek, társasházkezelők és érdeklődők.

Twitter

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője bevezetőjében nevezte „darázsfészeknek” a témakört, hiszen évtizedek óta problémás az un. termofor kémények megléte, ugyanis a házgyári építkezések során, már a hatvanas-hetvenes években sem szabadott volna ezt a technológiát alkalmazni. A nyolcvanas évek elején pedig, hivatalosan is megtiltották további építésüket.

A rendszerváltozás után egy ombudsman-i vizsgálatot és jelentést követően az államvezetés is belátta az egykori elődök hibás döntését, és több alkalommal pályázatok kiírásával próbált segíteni a társasházaknak a veszélyes üzemű kémények kiváltásában. A pályázatokhoz csatlakoztak a helyi önkormányzatok is, így a tárasházi tulajdonosoknak mindössze 1/3-nyi költségen sikerült, részben megszabadulni a szénmonoxid visszaáramlás veszélyétől. Városunkban ekkor, évente 15-20 társasház élt ezzel a kitűnő lehetőséggel. Sajnos, az utolsó pályázati év 2013-ban volt, azóta csak ígéret szintjén lehetett hallani későbbi kiírásokról.   

A fórumon elhangzott, hogy Zalaegerszegen, több, mint 3500 lakás érintett még az egycsatornás gyűjtőkémények kiváltásában (ezzel szemben Nagykanizsán a társasházak több, mint 99%-a már egyedi kéményes). Időközben, a kémények ellenőrzésének hatáskörét korábban végző Lángőr ’94 Kft-től, 2016. év őszén a Katasztrófavédelmi Igazgatóság vette át, és továbbiakban, két évente végzik sormunkában a vizsgálatokat. Mivel ismert ezeknek a kéményeknek a veszélye, a vizsgálatkor kiállított tanúsítványokat minden lakó számára biztosítják. A hibakódos rendszer alapján feltüntetett problémák ismertetése után, fél év múlva részletes, mindenre kiterjedő, műszaki felülvizsgálatot végeznek, ezt követően, azokról a kéményekről, melyek potenciális veszélyforrást jelentenek, tájékoztatják az illetékes szakhatóságokat és 4 órán belül lezárják, leplombálják azokat a gázkészülékeket, melyek a hibás kéménybe vannak bekötve. Ezek a nyílt égésterű gázbojlerek és falifűtők, melyek általában a fürdőszobák tartozékai. Ez azt jelenti, hogy a lakásban megszűnik a melegvíz vétel lehetősége ezeken a készülékeken.

Ezt a kellemetlen helyzetet elkerülni, több megoldás is kínálkozik, csakhogy mindegyiknek jelentős költségvonzata van, illetve, többségében jelentős rombolással is járó felújítások ezek. Az egyik, a korábbi pályázatok során is elfogadott megoldás, a termofor betonelemek kiemelése, majd ezt követően, minden lakásból induló, egyedi, rozsdamentes, saválló cső kémények kialakítása. Ennek a felújításnak az előnye, hogy a későbbiekben ebbe csőbe elhelyezhető egy újabb, füstelvezető cső, melyre már a modern kondenzációs kazánok is ráköthetők, így kialakítva a lakás egyedi központi fűtésrendszerét. Hátránya, rombolással, porral jár a tevékenység. A munkálatok bekerülési költsége kb. 330-350.000 Ft/lakás.

A másik, a jövőbe mutató, modern megoldás, kémény oly módon történő bélelése szintén rozsdamentes, saválló cső beépítésével, melybe a becsatlakozást minden lakásból a zárt égésterű, kondenzációs kazánra kötik. Ehhez természetesen már szintén kiépíthető a komplett egyedi lakásfűtési rendszer. Előnye, hogy nem jár minden lakásban rombolással, csak a kiinduló ponton, a földszinti lakásban kell tisztító nyílást kialakítani. Hátránya, hogy költsége lakásonként 1, 5- 2 milliós nagyságrendű.

A harmadik megoldás, csak azokban a társasházakban járható út, ahol nem lapostetős az épület, így kialakítható egy központi kazánrendszer, ahonnan csővezetékeken megoldható egy cirkulációs melegvíz hálózat kiépítése. Ebben az esetben természetesen megszűnik a korábbi kémény füstelvezető funkciója, mindössze a vízvezetékek elhelyezésére szolgálhat a jövőben. Ennek költsége is jelentős, illetve városunkban kevés társasház esetében kivitelezhető.

Utolsó megoldásként, szintén a kémény teljes lezárása mellett, elektromos vízmelegítők és fűtőtestek beépítése jöhet szóba. Ez jobbára csak azokban a társasházakban járható út, ahol a közös tulajdonú villamos hálózat felújítása megtörtént, így a központi rendszer elbírja a megnövekedett teljesítmény igényt. Hátránya még, hogy a villamos energia költsége jelenleg még drágább, mint a gázüzemű készülékek működtetése.

Sajnálatos módon, a társasházak többsége nehéz gazdasági helyzetben működik, ugyanis csak mostanában kezdik belátni a tulajdonosok, hogy milyen fontos a felújítási alap képzése, magasabb díjbefizetéssel, illetve egy Lakástakarék Pénztári szerződés megkötése.

Az is elhibázott döntés volt több esetben, hogy előtérbe helyezték a homlokzati hőszigetelés fontosságát, mint a biztonságukat érintő kéményfelújítást. Sok esetben jelenleg is fizetik a hosszú lejáratú hiteltörlesztéseket, így a kémény szükségszerű felújítása kapcsán bizony „keményen zsebbe kell nyúlniuk” a tulajdonosoknak.

Vannak ugyan a társasházak számára biztosított kedvező kamatozású kölcsönfelvételi lehetőségek, de a legnagyobb segítség az újabb pályázatok kiírása lenne. Ehhez az első lépéseket megtette országgyűlési képviselőnk, polgármesterünk, a helyi Katasztrófavédelmi szervezet. Azonban, hiába a kéményes probléma országos jellege, egyelőre semmi jele a segítő „kezek nyújtásának”.

Ezért az érintett társasházak kezelői, tulajdonosai bizonytalanságban élve várják az újabb kéményvizsgálatok eredményeit, aggódva, nehogy 1-es hibakódot kapjon füstelvezetőjük, ami a melegvíz szolgálatatás azonnali megszüntetését jelentené.

A fórumon elhangzott, hogy az érintett lakók tisztában vannak a lakásukban jelentkező veszélyforrással. Tudomásul veszik a felújítás mielőbbi szükségességét, ezt a közgyűléseken határozatba is foglalták. Mindössze a gyűjtőkémény kiváltásának módja és annak pénzügyi fedezete szab határokat. Elhangzott az is a megbeszélésen, hogy abban az esetben, ha nem a zárt égésterű kondenzációs kazános megoldást választják, a szigorodó szabványügyi és Európai Uniós előírások miatt a későbbiekben újra költeni kell a lakások fűtés-és melegvízelőállítása korszerűsítése érdekében. Az érintettek egyetértettek abban is, hogy a tulajdonosok saját biztonságuk érdekében szerezzenek be Magyarországon bevizsgált és elfogadott szénmonoxid ellenőrző készülékeket.   

Összegezve elmondható, hogy hasznos, és tanulságos volt a fórum, hiszen a résztvevők megismerhették a Katasztrófavédelmi Igazgatóság álláspontját, meghallgathatták a kivitelező szakemberek ajánlatait, illetve a társasházkezelők és lakók pontosíthattak néhány fontos kérdést a témakörben.       

Forrás: For Signo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2019. március
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat