Egerszeginfo logo

Hírek

2018.06.05

Gumi csere: a biztonság az első


Itt a nyár, a felhőtlen utazás reménye. Azért csak óvatosan a gumikkal! A Szalay Gumi legnyomósabb érve a gumi abroncs csere mellett a Te biztonságod. A kopott gumik legnagyobb veszélye a csúszás nedves vagy jeges burkolaton. Esőben a fékút megnő és nagyobb a „vizenfutás” kockázata.

 

Twitter

Mikor szükséges a gumi csere? 

  • Javasoljuk a gumi cserét amikor a profilmélység 3 mm alá csökken (a törvényi minimum érték 1,6 mm).
  • Bármilyen sérülés, kitüremkedés, repedés, lyuk, elérett gumi stb. esetén.
  • A lapos gumival való vezetés nyomainak jelentkezésekor (anyag elhasználódása az oldalfalak területén).
  • Amikor több, mint 5 éven át használatba volt véve, vagy gyártástól számított 10 évnél öregebb.
  • Amikor rendellenes kopás jelei észlelhetők (1.5 mm-nél nagyobb különbségek). 

Mind a négy abroncsot kell cserélnem?

  • A legjobb az összes abroncsot egyszerre cserélni az optimális teljesítmény miatt, így elkerülve a régi és új abroncsok közötti kiegyensúlyozatlanságot. A 4x4-es járműveken esetenként követelmény az összes abroncs egyszerre való kicserélése, hogy elkerülhetővé váljon a négykerék meghajtású rendszer meghibásodása.
  • Ha úgy döntesz, hogy csak két abroncsot cserélsz, azoknak mindig a hátsó tengelyen kell lennie. A hátsó abroncsokon a nagyobb tapadás csökkenti a túlkormányzás kockázatait nedves burkolaton, mely nehezebben irányítható, mint az alul kormányzás. Ha csak egy abroncsot szeretnél cserélni, konzultálj a Szalay Gumi Kft-vel, ott tájékoztatást nyújtanak a lehetőségekről.

A gumiabroncs felszerelésekor lehetőleg cseréltessünk szelepet. Figyeljünk arra is, hogy a szerelést követően előírás szerint először 3 barra kell felfújni az abroncsot és csak utána visszaengedni az autógyártó által meghatározott értékre. Ezzel lehet garantálni az abroncs szakszerű felfekvését a felnire.

5 hasznos tipp a gumidefekt megelőzéséért

(a defekthez vezető  leggyakoribb okok alapján)

1. Tartsd a helyes guminyomást! Könnyen belátható, hogy egy levegővel felfújt tárgy sokkal sérülékenyebb, ha nem tartalmazza a megfelelő mennyiségű levegőt. Hát még ha üzem közben melegszik is! Márpedig a gumiabronccsal pont ez a helyzet.

Az alacsony guminyomás az abroncs gördülésekor a túlzott deformáció miatt fokozott melegedéshez vezet. Ez az állapot károsítja a gumiabroncsot, a defektveszély megnő.

2-3 hetente érdemes ellenőrizni, megfelel-e a nyomás a gumikban a gépkocsi gyártója által meghatározott értéknek. (Figyelem: a gyártó arról is tájékoztat, mennyivel kell növelni a nyomást megterhelt autó esetén.)

2. Óvatosan az akadályokkal! A gumiknak nem mindegy, milyen sebességgel és szögben találkoznak, mondjuk, az  útpadkával. Ha ráhajtasz, ne túl gyorsan és minél nagyobb szögben tedd! Ne parkolj úgy, hogy a gumi csak félig van a padkán, és ha a szegéllyel párhuzamosan állsz meg, ne súrold neki az abroncsokat!

3. Ne terheld túl a gumikat! Minden gumiabroncson feltüntetik azt a maximális terhelést, amit az - a megfelelő guminyomás esetén - képes elviselni (súlyindex). Ezt az értéket nem szabad túllépni. (Persze, a túlterhelés veszélye leginkább a teherautó gumikat fenyegeti.)

4. Szemrevételezd rendszeresen abroncsaidat! Hogy mire figyelj oda?

 A mintázat árkaiba szorult idegen tárgyakra, kavicsokra stb. Ne legyél rest ezeket kipiszkálni, mert menet közben mélyebbre fúródva felsérthetik az abroncsot.

 Nem revült, sérült-e véletlenül a szelep. A revült, repedezett felületen keresztül lassan szökik a levegő szélsőséges esetben a belső nyomás ki is vetheti a gumiszelep fém belsejét.

 Külső rendellenességek jelenlétére, különös tekintettel az oldalfalon lévő dudorra, ami szálszakadásra utal. (A kordszálak az abroncs oldalfalában elszakadhatnak.) Ilyenkor a sérülés üzem közben egyre nagyobb lesz, a meggyengült rész terhelés alatt akár át is szakadhat.

5. Vedd komolyan az intő jeleket! Ne járkálj olyan gumival, amin defektet megelőző ill. azt valószínűsítő  jeleket észlelsz, még ha eleinte jelentéktelennek tűnnek is (kisebb kár, sérülés szokatlan nyomásvesztés). Ha ilyenkor nem keresel fel időben egy gumiszervizt,  akkor a sérülés, a kár (és a balesetveszély) egyre nő, sőt az abroncs javíthatatlanná is válhat.

Ha mégis  megtörténik a baj...

...szükséged lesz a pótkerékre, mégpedig üzemképesen. Miért mondom ezt? Tapasztalat: ritkán van rá szükség, de ha igen, akkor nagyon.

Ezért időnként (főleg hosszabb utak előtt) ellenőrizd az állapotát! Ne egy autópálya szélén, kerékcsere kellős közepén szembesülj azzal, hogy le van eresztve. Külföldön ez igen sokba kerülhet...

Amennyiben baj van, természetesen segítünk!

Keress fel bennünket a Vorhotai út 3. szám alatt,

Telefon: 92/346-610

 

Szóljon hozzá...


Programajánló

2019. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat