Egerszeginfo logo

Hírek

2018.01.16

Hulladékgyújtogatásért börtön


Jogerős ítélt született annak a vádlottnak az ügyében, aki ittas állapotban szelektív hulladékgyűjtőket gyújtott fel, s a tűz átterjedt egy személygépkocsira és egy ingatlanra is.

Twitter

A hajléktalanként élő vádlott 2017 márciusában a megyeszékhelyen két különböző helyszínen felgyújtott egy-egy szelektív hulladékgyűjtőt. Elsőként este 10 után egy Göcseji úti társasháznál lévő 1100 literes konténert gyújtott meg egy viharöngyújtóval. A lángok egy másik tárolóra is átterjedtek, így több mint 100 ezer forint kár keletkezett.

Egy órával később a férfi a Landorhegyen is lángra lobbantott egy újsággal teli gyűjtőládát, s az intenzívebb hatás érdekében néhány fa gyümölcsös rekeszt is rádobott a papírokra. A tűz itt is átterjedt egy másik szemetesre, valamint egy 120 literes kommunális hulladékgyűjtőre is. Ez esetben azonban a lángok egy közelben parkoló autóban és egy épületben is jelentős kárt okoztak. A tűz a kocsi hátsó részétől az első ülésig pusztított, s az autó – amiben egy kb. 100.000 forintot érő szerszámos készlet és több mint 600 euró is volt – csaknem teljesen kiégett.

A lángok elértek egy közeli ingatlant is, amelynek alsó része üzlethelyiségként, felső pedig lakótérként funkcionált, utóbbiban a történtekkor a tulajdonos és a felesége aludt, akiket telefonon riasztottak, így elhagyták a lakrészt mielőtt a tűz oda is átterjedt volna. A vádlott több mint egymillió forint kárt okozott a kocsi tulajdonosának, s 640.000 forint kár keletkezett az ingatlanban.

A közveszély okozás bűntettével és rongálás vétségével vádolt férfit első fokon bűnösnek találta a Zalaegerszegi Járásbíróság és mint visszaesőt halmazati büntetésként 4 év 10 hónap börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte a károk nagyobb részének megtérítésre. A ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így került az ügy másodfokra.

A Zalaegerszegi Törvényszék előtt a védő a teljes körű beismerő vallomásra, valamint a vádlott személyiségzavarára hivatkozva kérte az enyhébb büntetés kiszabását. A törvényszék tanácsa úgy látta, ezek, valamint a beismeréssel egyidejű megbánás lehetőséget ad az ítélet enyhítésére, s 4 év 2 hónapra mérsékelte a büntetés tartamát. Egyebekben az első fokon született ítéletet helyben hagyta.

 Fotók: illusztrációk (Dél-Zala Médiapress, BM-OKF Médiaszerver)

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat