Egerszeginfo logo

Hírek

2013.03.06

Virágzik a tisztességtelen piaci magatartás városunkban


Amint azt portálunkon is többször jeleztük, egyre több cég szervezet él vissza azzal, hogy "lenyúlja" mások szellemi termékét, más "tollával ékeskedve", megtévesztve a leendő partnerét igyekszik aljas módon pénzhez jutni. Tették ezt az EGERSZEGINFO, vagy a LÉSZ Kft és sok-sok más cég és szervezet nevében városunkban is. Ne csodálkozzunk, ha "példamutató" pártok hasonló tetteiről hangosak napjaiban a médiák.
Twitter
Ezúton is szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy soha ne fizessenek előleget (pl. egy műanyag ablak kedvezményes beépítésének ígérete kapcsán), vagy ne vegyenek át utánvétes csomagot, melyről nem győződtek meg előzetesen, hogy azt megrendelték Önök. Városunkba egyre gyakrabban betörnek olyan "kalózkodó" cégek akik néhány tízezer forintot igyekeznek kicsalni a hiszékeny emberek és cégvezetők zsebéből. Korábban egy dugulás elhárítás ígérvényével kerestek meg több irodaházat, iskolát Zalaegerszegen és százezer forintos nagyságrendben állítottak ki nagy valószínűséggel fiktív számlát (rendőrségi vizsgálat vetett véget "áldásos" tevékenységüknek). Most "ablakos" cégnek álcázott szélhámosok járják a társasházakat és a közös képviseletekre való hivatkozással kérnek 20-25.000 Ft előleget azzal az ígérvénnyel, hogy a közös képviselet jelentős kedvezményt nyújt a beruházáshoz. Internetes portálunk nevében is megkeresték telefonon sok-sok partnerünket és nevünkben 15-20.000 Ft értékben küldtek számukra "üzleti csomagot". Aki átvette azt a futárszolgálattól, pórul járt. Ezúton is szeretnénk tudatosítani, hogy cégünk a partnereinkkel igyekszik személyes kapcsolatot ápolni, és soha nem utánvétes csomag formájában rendezi üzleti ügyeit.

Kérjük ne dőljenek be ezeknek az üzleti partnereknek nem nevezhető "hiénáknak"! Amennyiben ilyen megnyilvánulásokat észlelnek, jelezzék a Fogyasztóvédelem, vagy a Versenyhivatal felé.  Illetve látogassanak el www.nedoljonbe.hu honlapra!

A tisztességtelen cégek természetesen nem helyi illetékességűek, "betörnek" egy-egy városba és néhány "balekot" felhajtva, azokat megtévesztve és "lehúzva" veszik kalapjukat. Sajnos a magyar valóság ebben a témakörben a pártok körében sem példamutató. A parlament padsoraiban ülő "nagyjaink" megnyilvánulásai sárdobálásai nem a korrupció és a hitelesség ellenében, inkább a "maszatolásban" járnak élen.

Néhány, megfontolásra érdemes jótanács a cégeknek http://www.manta.hu ajánlásával:

Hogyan kerüljük el a tisztességtelen piaci magatartást?

"Amennyiben 10 millió forintot akar nyerni, vásárolja meg termékünket"  az ilyen és az Ön nyert! típusú vásárlásra buzdító felhívásokat lehetőleg mellőzzük reklámfogásaink közül, ha nem akarunk összetűzésbe kerülni a Gazdasági Versenyhivatallal, s elszenvedni annak szankcióit  tanácsolják a versenyjoggal foglalkozó szakemberek.

A versenytörvény szabályozza a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmát, vagyis azt, hogy tilos a cégek egymás közötti versenyében úgy előnyre szert tenni, hogy eközben a fogyasztókat megtévesztik. Fogyasztónak a versenyjogban a végfelhasználót nevezik, azt aki gazdasági tevékenységen kívül szerez be árut, szolgáltatást. A fogyasztó egyben a megrendelő, a vevő és a felhasználó is. A Versenyhivatal feladata, hogy a törvényt betartassa, és a gyakorlatban alapvetően a fogyasztó szemszögéből, annak bejelentése alapján vizsgálódjék, de önmaga is végez piacfigyelést, és megpróbálja kiszűrni az anomáliákat. A fogyasztókat aktív és passzív módon is meg lehet téveszteni  csoportosítja a tisztességtelen befolyásolásokat Máttyus Ádám, a Freshfields Bruckhaus Deringer ügyvédi iroda munkatársa.

Ne mondjunk olyat, ami nem bizonyított.

Az aktív megtévesztések közé tartozik, amikor az áru áráról, vagy lényeges tulajdonságáról valótlan tényt állítanak, vagy a valós tényt megtévesztésre alkalmas módon tüntetik fel. A versenyhivatal gyakorlatában előforduló esetek között gyakori, hogy olyan tulajdonságot állítanak, amely nem bizonyított, például valamely gyógyhatású készítmény esetében, hogy zsírégető hatású. Ha valamely termékünket úgy akarjuk eladni, hogy annak bizonyos tulajdonságát akarjuk hangsúlyozni, legjobb ha független szakértőhöz fordulunk, amely írásban támasztja alá a termék tulajdonságait, így versenytársunk is nehezebben tud velünk kikezdeni, tanácsolja az ügyvéd.

Csak használható terméket árusítsunk.

A passzív megtévesztések közé tartozik, ha az áru nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, vagy az azzal szemben támasztott szokásos követelményeknek, továbbá, ha annak felhasználása a szokásostól lényegesen eltérő feltételek megvalósítását igényli. Tipikusan előforduló eset, ha elhallgatják, hogy a termék azonnal nem használható, illetőleg használhatóságához további termék beszerzése szükséges. Az is a fogyasztó megtévesztése, ha nem hozzák tudomására, hogy az áru forgalomba hozatalához valamely engedély beszerzésére lett volna szükség, amellyel azonban nem rendelkeznek. Pénzügyi szolgáltatás esetében a kamatváltozás lehetőségére történő utalás elmaradása vagy a hiteldíjmutató megismertetésének hiánya lehet felróni való ok.

Legyen korrekt a terméktájékoztatás.

A fogyasztói döntéseket a megtévesztő tájékoztatással is lehet befolyásolni. Ez abban az esetben áll fenn, ha az áru értékesítésével, forgalmazásával összefüggő, a fogyasztó döntését befolyásoló körülményekről megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A Versenyhivatal ezzel összefüggésben azokat az eseteket vizsgálja, ahol elterelik a figyelmet a termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól. Például, ha áfa-mentesnek hirdetnek meg valamely terméket, amely az áfa törvény alapján egyébként is tárgyi adómentes terméknek minősülne. Gyakori hiba, hogy az ajándéksorsolásos akciók alkalmazásakor azokban nem lehet egyenlő eséllyel részt venni az ország valamennyi értékesítő helyén és hiányzik a szabályok részletes leírása. A versenyjog szabályaiba ütközik, ha különösen előnyös vásárlás hamis látszatát kelti egy kereskedő. A "leg" jelző használatából is igen sok baj szokott származni. Ha objektíven, azaz független minősítő, vagy szakértő véleményével nem támasztható alá, hogy a termék valamiben tényleg a legjobb, inkább ne használjuk e fokozó szócskát  tanácsolja Máttyus Ádám.

Valódi árleszállítást hirdessünk.

A fogyasztók megtévesztése az is, amikor a kereskedők egy fiktív, soha nem alkalmazott összeget tüntetnek fel az árcédulán, és ahhoz képest a jelenlegi árat hatalmas kedvezményként emlegetik. Jogszabályba ütközik a választás szabadságát korlátozó üzleti módszerek alkalmazása is, például olyan körülmények teremtése, amelyek jelentősen megnehezítik az áru valós megítélését, más áruval vagy más ajánlattal történő tárgyszerű összehasonlítását. Az összehasonlító reklám csak abban az esetben engedélyezett, ha az objektív alapon történik

Versenyhivatali vizsgálatok.

A Versenyhivatal kutakodása során többféle feltételt és szempontot vizsgál meg annak kiderítésére, hogy a fogyasztók döntését valóban tisztességtelenül befolyásolták-e. Lényeges ezek közül, hogy a tilalmazott magatartás valós kárt okozott-e a fogyasztónak és ez valamilyen módon mérhető-e. Az is bizonyítandó, hogy a vizsgált cég a versenytárs terhére valóban kárt okozott. Ezzel összefüggésben azt vizsgálja a Hivatal, hogy a versenytárs értékesítései visszaestek-e az adott időszakban, vagy jó hírneve veszélybe került-e.
A Versenyhivatal az eseteket igyekszik az ésszerűen eljáró fogyasztók szempontjából megközelíteni és az ezek megtévesztésére alkalmas eszközöket szankcionálja. Nem tud tehát mit kezdeni egy olyan, az USA-ban megtörtént esettel, amikor az ostoba fogyasztó macskáját a mikrohullámú sütőbe tette száradni.

Kiszabható bírságok.

Mindazonáltal nem kis tét, ha valaki a fogyasztók megtévesztésével akar magának előnyt szerezni. A bírság összege az előző évben elért nettó árbevétel 10 százalékát is elérheti, ám ezt mindig az eset összes körülményeire tekintettel kell meghatározni. Nem könnyű azonban a versenyhivatal dolga. Nehezen számszerűsíthető ugyanis, hogy valójában mekkora kár érte a versenytársat vagy a fogyasztót a megtévesztő magatartás gyakorlása során.
Forrás: Manta.hu

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat