Egerszeginfo logo

Hírek

2017.05.30

Trükkös csaló – Telefonos csalás és szerencsejáték a börtönből


Előzetesben ülve, telefonon csalt ki egy zalai sértettől 90.000 Ft-ot egy trükkös csaló. A férfit a bűncselekményért 1 év 8 hónap börtönre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék. A vádlott magát egy ismert távközlési szolgáltató munkatárásnak kiadva hívta fel a zalai sértettet 2015. december 6-án.
Twitter
A telefonon azt közölte, hogy a régi előfizetők között sorsolást tartott a cég, s a sértettet nevezte meg annak a szerencsésnek, aki 125.000 Ft-ot nyert. A vádlott elmondása szerint a pénzhez úgy lehet hozzájutni, hogyha a sértett egy bankautomatához megy, s követi az általa telefonon adott utasításokat. A sértett aznap délelőtt elvitette magát egy közeli településre, ahol a helyi ATM-nél – a vádlott telefonos utasításai szerint – pár perc alatt, több részletben összesen 90.000 Ft-ot utalt át egy feltöltős mobiltelefonra. Ezt követően a vádlott jelezte a sértettnek, hogy rövidesen átutalja a nyereményét, de a 125.000 Ft sosem érkezett meg.

A vádlott nem tett vallomást sem a nyomozás során, sem a tárgyaláson, csupán azt jelezte, hogy nem követhette el a bűncselekményt, mert annak elkövetésekor egy – nem zalai – büntetésvégrehajtási-intézetben töltötte előzetes letartóztatását. A beszerzett bizonyítékok és tanúvallomások alapján azonban a bíróság egyértelműen megállapította, hogy a cselekmény a vádlott terhére róható. A szakértők hívás- és cellainformációk alapján vizsgálták a telefont, amelyre az egyenleget feltöltötték.
Kiderült, az egy fővárosi hajléktalan tulajdonában állt, s nyilvánvalóan nem ő használta. Az adatok alapján a telefon leggyakoribb híváskapcsolata a vádlott élettársa volt, egy tanú mobiljában pedig a szám a vádlott neve alatt volt nyilvántartva. Az elkövető azonosítását az is segítette, hogy a telefonszámmal regisztráltak egy elektronikus szerencsejáték szolgáltatóhoz, bankszámlaszámként a vádlott nevelőanyjának számlaszámát megadva. A tanúként meghallgatott nő elmondta, hogy a vádlott – aki akkor már börtönben volt – arról tájékoztatta, hogy a számlájára pénzt utalna, s ezt a tanú vegye le, s küldje el neki postai úton. Ez meg is történt 2015 decemberében.

A szerencsejáték szolgáltató adatai szerint 2015. december 3. és 6. között mindig azonos játékot – puttót – és azonos tétekkel játszottak a megadott számról, ám 2015. december 6-án kétszeresére növelte a játékos a tét összegét. A játékos többször is nyert, s a fent említett számlaszámra 38.400 forintot utaltak neki, amelyet a nevelőanyja vett fel. Mindezek mellett alátámasztotta az elkövetést az is, hogy a sértett által feltöltött kártyának a használata ezen időszakban pontosan a vádlott fogvatartásának helyére korlátozódott.

A fentekre tekintettel az I. fokú bíróság arra jutott, hogy a sértett a vádlott által használt SIM kártyát töltötte fel. Az összeggel a vádlott szerencsejátékot játszott, nyert, s a nyeremény a nevelőanyján keresztül hozzá is érkezett meg. Az indoklásban elhangzott: köztudású, hogy a fogvatartottak részére maga a fogva tartó intézet is biztosít mobiltelefont, de a bűncselekmény elkövetéséhez elegendő volt egy egész kicsi, a SIM kártyával kompatibilis mobil bejuttatása is, amelyet a büntetésvégrehajtási-intézet alkalmazottjainak szinte lehetetlen volt megakadályozniuk.

Mindezek tükrében a vádlottat csalás vétségében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Lenti Járásbíróság, s mint többszörös visszaesőt 1 év 8 hónap börtönre ítélte, és 2 évre eltiltotta közügyek gyakorlásától. Az első fokon született ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék büntetőtanácsa 2017. május 26-án helybenhagyta, ezért az ítélet jogerős.

A fotó csak illusztráció!
Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat