Egerszeginfo logo

Hírek

2017.05.04

A XIV. ZALAGERSZEGI ORSZÁGOS FAZEKAS-KERAMIKUS TALÁLKOZÓ ÉS FESZTIVÁL


A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Keresztury Dezső VMK – Gébárti Kézművesek Háza szervezésében, immáron 14. alkalommal kerül megrendezésre a Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál ezúttal új helyszínen, a Gébárti Szabadidőparkban és a Kézművesek Házában 2017. május 13-14. között.
Twitter

A Fazekas Fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek” állít emléket, akik egészen a XX. század elejéig a zalaegerszegi piacra szekerezték be portékáikat, ellátva az asszonynépet a nélkülözhetetlen cserépedényekkel. Mai utódaik, akik az ország különböző tájairól érkeznek, a Gébárti Kézművesek Házában olyan fazekas centrumban találkozhatnak, ahol 35 éve zajlik az új fazekas nemzedékek kinevelése, a hagyományok átadása és a mesterség képviselőinek összefogása.

A két napos fesztivál programját a kirakodó vásár mellett a fazekas mesterség fortélyait bemutató fazekas verseny, fazekas kiállítás, gyermek programok, jurta kiállítás, néptánc és népzenei programok teszik teljessé és feledhetetlenné. 

A Fesztivál gondolatának elindítója, majd fővédnöke Németh János Kossuth és Munkácsy – Díjas keramikus iparművész, a Nemzet Művésze, maga is fazekas-kályhakészítő dinasztia sarja. Mára már világhírűvé vált munkásságában a fazekas agyagformázás alap-elemeiből építkezik, megteremtve egy sajátos, múltból üzenő, de mai életünket szebbé tevő világot.  Zalaegerszeg kulturális életét gazdagította évtizedeken keresztül a Czúgh fazekas dinasztia. Czúgh János, Czúgh Dezső és Czúgh Miklós munkásságukkal sokat tettek a zalai, vasi fazekas hagyományok továbbéltetéséért. Különös aktualitás, hogy ez évben ünnepeljük Czúgh János születésének 100., Czúgh Miklós születésének 70. évfordulóját.

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas a Népművészet Mestere az őrségi – göcseji hagyományos edények készítésével a tájegység ismert „nevezetessége”. A 90-es években a zalaegerszegi Kézművesek Házában elindult fazekas képzésnek köszönhetően megye szerte újra sok fazekas őrzi a vidék hagyományait, élteti újra a mesterséget. Közülük Csuti Tibor, Barakonyi István országosan is hírnevet szerzett magának és Zalának, több tanítványuk is rendszeres résztvevője a fesztiválnak.

Zalaegerszeg a fesztivál otthont ad az ország különböző tájairól ideérkezett fazekasoknak és keramikusoknak, a város kulturális kisugárzásával élő fazekas kultúra segítője, megőrzője. Nagy öröm, hogy a hagyományokat őrző és megújító fazekasok tevékenységének köszönhetően a fesztivál alkalmával évente bemutatásra kerülnek Magyarország különböző tájegységeinek - Tiszafüred, Nádudvar, Őrség, Szekszárd, Barcaság, Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas központok - gyönyörű edényei, és mai keramikus törekvései.

A Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál az elmúlt évek alatt az ország szakmai közönsége számára fontos találkozóvá vált, ahol elismert fazekasok mutatkoznak be termékeikkel, tudásukkal a fazekas versenyen, és részt vesznek a szakmai konferencián is.

Az idei konferencia szakmai témái:

Kósa Klára: Az alkotás, mint örömforrás

Balla Gabriella: Iparművészet és kerámia.

Csupor István: A 100 éve született Czúgh János, a 70 éve született Czúgh Miklós és Czúgh Dezső őrségi és zalai kerámiamegújító törekvései.

Csuti Tibor: „Fazekas élet, a népi kerámián túl” Technikai kalandozások.

Turi András: Szigorodó követelmények az élelmiszerekkel érintkező kerámiákra

 

A fesztivál programja

 

Május 13. szombat 10.00-18.30

10.00-18.30 Fazekas és keramikus kirakodó vásár, gyermek programok, jurta kiállítás, virág vásár, kaspó kiállítás, cserép főzőedény bemutató, tombola, népi ételek gasztronómiai kínálata

11.00-13.00 Fazekas verseny: Tüskevári vizeskorsó korongozása

13.00-14.00 Óbudai Duda Banda műsora

14.00 Ünnepélyes megnyitó

14.15-15.15 „Szép Zalában születtem” A Zala Zenekar Lemezbemutató Koncertje

                      Vendég: Balogh Kálmán cimbalomművész

15.30-16.30  A Zalai Táncegyüttes műsora

Tombolasorsolás

17.00-18.00 A Zora Táncegyüttes (Mohács) műsora

 

Május 14. vasárnap 10.00-18.30

10.00-18.30 Fazekas és keramikus kirakodó vásár, gyermek programok, jurta kiállítás, virág     

                    vásár, kaspó kiállítás, tombola, népi ételek gasztronómiai kínálata

11.00-13.00 Fazekas verseny: Tál korongozása

14.00-15.00 A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Divatbemutatója.

                    A hagyományos, színpompás sárközi viseletek, Göbölyös Márta és Somody Bea

                    iparművészek, a sárközi hagyományokat újragondoló öltözeteinek                                

                   divatbemutatója.

15.00 15.30 A Tarsoly Zenekar műsora

15.30-16.00 A fazekas verseny eredményhirdetése

16.00-17.00 A Bartina Néptáncegyüttes műsora

Tombolasorsolás

17.00-18.00 A Zala Gyöngye Táncegyüttes műsora

A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

 

Forrás: Video klipp

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat