Egerszeginfo logo

Hírek

2013.02.10

Deák Ferenc és a nők


Deák Ferenc és a környezetében felbukkanó nők kapcsolatát elemzik Zalaegerszegen a haza bölcsének születésnapjához kapcsolódó konferencia keretében, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára szervez.

Twitter

Molnár András, a zalaegerszegi intézmény igazgatója elmondta: az elsőre talán pikánsnak tűnő téma nem kizárólag a szerelmekről szól. Szó lesz a Deákhoz kötődő anekdotákról, a valódi és vélt szerelmekről, valamint a családtagokról, vagyis a nagyanyjához, nevelőihez fűződő kapcsolatáról, de a keresztgyermekek és a gyámleányok is "felbukkannak" az előadásokon. A Női szerepek és sorsok Deák környezetében a 19. században munkacímmel illetett konferenciát a politikus születésének 210. évfordulójához kötődően októberben tartják Zalaegerszegen.

Az igazgató a zalai levéltár idei további terveivel kapcsolatban kifejtette: folytatják a múlt század pártiratainak, testületi jegyzőkönyveinek feldolgozását, kutathatóvá tételét az 1920 és 1950 között keletkezett iratokkal. Ugyancsak zajlik már az 1526, vagyis a mohácsi vész előtti, Zalában őrzött oklevelek feldolgozása; a 430 történelmi irat mindegyikéről magyar nyelvű tartalmi kivonatok készülnek az év végéig.

Mintegy 2,7 millió forintos pályázati forrás segítségével digitalizálják Zala megye 19. századi ingatlanforgalmi kataszteri térképét, amely 5600 színes táblából áll. Egy éven belül interneten keresztül elérhetővé válik az 1850-es évek végén, az 1860-as évek elején készült adatbázis Zala megye településeiről.

Eredetiben vagy digitális másolatok formájában gyűjtik a második világháborús katonai emlékeket, köztük dokumentumokat, fotókat, katonai iratokat. Nagykanizsán a Thúry György Múzeummal közösen a II. magyar hadsereg Don mellőli hazatérésének 70. évfordulóján kiállítás is nyílik az újonnan begyűjtött dokumentumokból, de két könyvet is terveznek megjelentetni ebben a témában.

A Zalai honvédek a Donnál a zalai hadosztály történetét mutatja be kronologikusan, 3-400 fénykép segítségével. A másik kötet a Don-kanyart megjárt zalaegerszegi honvédekről szól, az ő sorsukról, szerepükről ugyanis mostanáig szinte semmit nem lehetett tudni. A májusra tervezett könyv a harctéri naplók, a tisztek életrajzai, és az elhunytak, eltűntek vagy hadifogságba esettek névsora segítségével mutatja be a katonák helyzetét, szerepét.

Az igazgató elmondta: a zalaegerszegi intézmény munkatársának, Paksy Zoltánnak tavasszal a Gondolat kiadónál jelenik meg könyve A nyilas mozgalom története Magyarországon az 1930-as években címmel, amely a szervezet kezdeti éveiről szól.

 

Forrás: Múlt-Kor

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat