Egerszeginfo logo

Hírek

2016.09.20

Másodfokú ítélet a zalaegerszegi Alsóerdőn történt tragikus gyermekbaleset ügyében


A Zalaegerszegi Törvényszék 2016. szeptember 16-án, pénteken tárgyalt másodfokon a 2014. nyarán, a zalaegerszegi alsóerdei szabadidőközpontban történt halálos baleset büntetőperében. A másodfokú tanács a vádlottal szemben kiszabott próbaidő tartamát 1 évre csökkentette.

Twitter
Az ügyről

Mint arról korábban már beszámoltunk, a szabadidő központ területén több szabadon hozzáférhető, acélcsövekből hegesztett 2,1 méter magas és 3 méter széles sportkapu is volt, amelyeket intézmény által szervezett, biztosított rendezvények alkalmával földbe szúrható fémkampókkal rögzítettek.
2014. július 19-én kora este egy 10 éves kisfiú a családjával focizott a sportpályán, s az egyik ilyen - 93 kiló összsúlyú - kapuban védett, mikor a kapu kibillent a helyéről, s a fejére dőlt. A gyermek sérülése olyan súlyos volt, hogy életét vesztette.

Az első fokon született ítéletről

Az ügyben vádlottként szereplő zalaegerszegi művelődési intézmény akkori vezetőjét – akinek felügyelete alatt működött a Zalaegerszeg Alsóerdőn lévő szabadidőközpont - az első fokon eljáró Zalaegerszegi Járásbíróság 2016. február 26-án a történtek miatt  foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, s ítélte 1 év fogházra, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlott –
bár a feladatai közé tartozott a nem zárt, nem őrzött, a környék lakói által sportolási és szabadidős célokra használt alsóerdei szabadidős központ működtetése, fenntartása - nem tanúsította a tőle elvárható figyelmet, illetve gondosságot, noha kötelessége lett volna a veszély elhárítása érdekében intézkedni. A vádlott ezért mulasztásával megvalósította a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét. A döntés ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszékre.

A jogerős másodfokú ítélet

A fellebbezés folytán a másodfokú nyilvános ülésre 2016. szeptember 16. 11:00 órai kezdettel került sor a Zalaegerszegi Törvényszéken. A törvényszék dr. Mesterházy István vezette tanácsa enyhe fokú gondatlanságot állapított meg, s a kiszabott 2 év próbaidőt 1 évre mérsékelte. A II. fokú ítélet szóbeli indokolásában elhangzott: A vádlott adott utasítást arra, hogy kapuk biztonságos használatát ellenőrizzék és biztosítsák, de utasítása végrehajtását nem ellenőrizte. A vádlott mulasztása és történetek között az ok-okozati összefüggés távoli, de fennáll. Erre, illetve a vádlott csekélyebb fokú felelősségére, valamint kifogástalan életvitelére is figyelemmel látott módot a II. fokú bíróság az I. fokon kiszabott büntetés enyhítésre, egyebekben helybenhagyva az elsőfokú bíróság ítéletét.

A fotók csak illusztrációk!

Az első fokon született döntés sajtóközleménye itt olvasható:

http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20160301/gondatlan-volt- az-intezmeny-vezetoje

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat