Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2016.04.20

Klímaváltozás: villámárvizek és pusztuló bükkösök


Bemutatták a város klímastratégiájának alapját képező dokumentumot Zalaegerszegen. Az évi csapadék mennyiségének csökkenése, a rendszertelen csapadékeloszlás és az egyre gyakoribb villámárvizek, az aszályos évek gyakoriságának növekedése, a növekvő talajerózió, valamint a klímaváltozás miatt az erdőkben – különösen a bükkösökben – megjelenő kártevők pusztítása – az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai közül Zala me-gyében ezek jelentik a legkomolyabb kihívást a szakemberek számára az elkövetkező években.
Twitter
Többek között ezt állapította meg az a szakmai dokumentum, amelyet izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással állítottak össze és egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutattak be kedden Zalaegerszegen.

A Zalaegerszegen a közelmúltban lezárult klímareferens-képzés folytatásaként, geográfusok, kör-nyezetmérnökök, ökológusok, térinformatikusok, közgazdászok, szociológusok, önkormányzati szakemberek, intézményvezetők, gazdasági szereplők és helyi véleményformálók közreműködésé-vel készült el a DIPOL Csoport megbízásából az a szakmai anyag, amely módszertani alapként szolgálhat más, hasonló adottságokkal rendelkező város klímastratégiájának elkészítéséhez is. Izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással az ország öt településén –Zalaegerszeg mellett Szentkirályon, Miskolcon, Mórahalom és Nagykovácsiban – készült, illetve készül hasonló dokumentum azzal a céllal, hogy a projekt eredményeként lehetőleg minden településtípus találjon magának módszertani útmutatót a saját klímastratégiájának elkészítéséhez.

A Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatalban kedden bemutatott dokumentum megállapítja, hogy Ma-gyarországon az átlaghőmérséklet 2050-ig 1–2, 2100-ig pedig 3–4 °C fokkal is emelkedhet az 1961–1990 közötti időszakhoz viszonyítva. A fagyos napok száma várhatóan erősen – 2010-ig akár 40 nappal is – csökkenhet, míg a nyári, forró és hőségnapok száma számottevően, az évszázad végére akár 37 nappal is emelkedhet. Ennek a hatásai a növénytermesztésben ma még jórészt beláthatatlanok.

Zalaegerszegen és környékén egyre erősebben érződnek a klímaváltozás negatív hatásai. A város és környéke az 1980-as évek vége óta tartós vízhiánnyal küzd, ugyanakkor a rendszertelen elosz-lású, heves esőzések hatására felerősödhet az erózió, valamint villámáradások veszélyeztethetik a lakott területeket is. A szélsőségesebbé váló klíma elsősorban az erdőket – főként az ártéri égerli-getek és a lombhullató erdőket – veszélyezteti. Az évi átlagos középhőmérséklet emelkedése, va-lamint az időszakos vízhiány miatt visszaszorulhat a bükk, a gyengébb fákban pedig tömegesen elszaporodhatnak a másodlagos kórokozók és kártevők (a karcsúdíszbogár és a bóbítás bükkszú), amelyek terjedésével jelentős mértékű lehet a faállomány pusztulása – állapították meg a doku-mentumot készítő szakemberek.

Zalaegerszeg környékén a legnagyobb potenciál a biomassza hasznosításában van. A kaszálók, a rétek és a nagy kiterjedésű erdőségek kiváló lehetőséget nyújtanak a helyi szilárd biomassza hasz-nosításához. A napsütéses órák száma alapján pedig napenergia hasznosításra is nyílik lehetőség. A déli fekvésű tetőkön mind a meleg víz, mind az elektromos áram termelése szempontjából ked-vezőek az éghajlati adottságok. E két megújuló energiaforrással számottevően lehetne csökkenteni a város energiafüggőségét.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat