Egerszeginfo logo

Hírek

2016.01.05

Bíróság előtt 20 évvel a gyilkosság után


Közel 20 év után került bíróság elé az a vádlott, akit azzal vádolnak, hogy 1996-ban megölt egy férfit a Zala megyei Csapi településen.  A vádlott és társa ügyét 2016. január 5-én kezdte tárgyalni a Zalaegerszegi Törvényszék büntetőtanácsa. Az I. rendű vádlott középiskolásként ismerkedett meg a homoszexuális beállítottságú sértettel, akivel aztán több alkalommal is találkoztak. Tragédia lett a vége.
Twitter
Az I. rendű vádlott titkolta környezete előtt a kapcsolatot, önmagát nem tartotta  homoszexuális beállítottságúnak, azonban imponált neki, hogy a nála idősebb férfi rendszeresen autóval szállította, esetenként kirándulni, étterembe vitte, s számos alkalommal pénzt is kapott tőle. 1996 áprilisában azonban az I. rendű vádlottnak terhes lett a viszony, amelyről beszámolt barátjának, a II. rendű vádlottnak, s tanácsot kért, miként szakíthatná meg a kapcsolatot a sértettel. A vád szerint a II. rendű vádlott meggyőzte az I. rendű vádlottat, hogy egyetlen lehetősége, ha lelövi a férfit, s ehhez segítséget is kínált: azonosíthatatlan fegyvert, illetve annak eltüntetését ajánlotta fel az I. rendű vádlottnak. Cserébe azt kérte, hogy az I. rendű vádlott hozza el neki a sértett vadászfegyvereit és értékeit, s megegyeztek, az utóbbiak értékesítéséből származó pénzen megosztoznak. 1996. április 04-én a II. rendű vádlott átadott az I. rendű vádlottnak egy légfegyverből átalakított, 5,6 mm-es Long Rife kaliberű lőszer befogadására és kilövésére alkalmas fegyvert, valamint két lőszert. (Az igazságügyi fegyverszakértő megállapítása szerint a sértett koponyájából származó lövedék minden valószínűség szerint egy ilyen lőszer kilövésére alkalmas fegyverből származik.)

A vádiratban foglaltak szerint 1996. április 5-én az I. rendű vádlott a II. rendű vádlottól kapott fegyverrel a sértetthez ment, s miután megvacsoráztak szexuális kapcsolatra került sor köztük, amely után a sértett elaludt. Ekkor az I. rendű vádlott elővette a fegyvert és a sértett jobb halántékéra célozva fejbe lőtte. A lövés következtében a sértett elhunyt. Ezt követően összeszedte a sértett értékeit, fegyvereit, s annak autójával távozott a helyszínről.

A sértett autóját elrejtették a II. rendű vádlott által használt vízvári  határőrségi ingatlan fészerébe, később a járművet szétbontotta, s alkatrészként értékesítette. A vagyontárgyak és a fegyverek nem lettek meg, ám    2012 októberében egy erdész Somogyudvarhely külterületén, egy, a II. rendű vádlott érdekeltségi körébe tartozó területen, erősen korrodált, szennyezett állapotban egy pulóverbe csavarba megtalálta a sértett Simson típusú fegyverét - áll az ügyész által ismertetett vádiratban.
 
A történtek miatt a vádlottat gyanúsítottként hallgatták ki 2015. június 16-án, mikor is elismerte a terhére rótt bűncselekményt, s társát is megnevezte. Vallomását egészen június 26-áig fenntartotta, de elzárkózott a megnevezett személlyel történő szembesítés elől, s beismerte, hogy valótlanul vádolta meg a férfit, akinek semmi köze sincs az emberöléshez.
A hamis vád alapján június 18-án elfogatóparancsot adtak ki a férfi ellen, aki önként jelentkezett a rendőrségen, majd a hamis vád tükrében, kihallgatását követően  szabadlábra helyezték.

 
„Nem ismerem el büntetőjogi felelősségem. A bűncselekményt nem én követtem el” - mondta az első tárgyalási napon az I. rendű vádlott, aki a törvényszék büntetőtanácsa előtt fenntartotta az 1997-es, illetve a 2014-ben tett vallomásai során elmondottakat, a 2015-ös beismerő vallomását azonban nem. Ez utóbbi kapcsán azt mondta, a rendőröknek akart segíteni, s ők „sugallták”, „elvárták”, hogy vallja be a bűncselekményt, mondván sok minden ellene szól, saját magán is segít, ha beismerő vallomást tesz. A rendőri „sugalmazás” mikéntje kapcsán többszöri bírói kérdésre az I. rendű vádlott azt mondta, nem szeretne erről részletesen beszélni. A kilencvenes években tett vallomását annyival egészítette ki:  „Jártam április elején,  4-én vagy 5-én a sértett lakásán - ennyi év távlatából már nem pontosan emlékszem melyik nap - , de az este folyamán távoztam, a bűncselekményt nem én követtem el.”

A bíró felolvasta az I. rendű vádlott vallomásait, illetve részleteket vetítettek a tavalyi kihallgatása során készített felvételből. Az 1997-es kihallgatása során az I. rendű vádlott részletesen beszámolt a sértettel való kapcsolatáról, s azt nyilatkozta, hogy márciusban megismerkedett egy lánnyal, vele tartott fenn kapcsolatot, a sértettel nem is találkozott ezután. A 2014-es kihallgatáson az 1997-es vallomásban foglaltakat tartotta fenn továbbra is hangsúlyozva, hogy nincs köze a bűncselekményhez. A 2015-ben többször is kihallgatták. Ekkor először már így nyilatkozott: „Mérges voltam rá, megvártam, míg elalszik, elővettem a puskát, s lelőttem…” Részletesen beszámolt az elkövetés körülményeiről, elmondta, hogy az elkövetéshez használt fegyvert egy csatornába dobta, s elismerte a vagyontárgyak elvitelét is. Állította: a fegyvert - amit korábban a barátaival találtak egy pincében - egy esetleges vadászat miatt vitte magával. Későbbi kihallgatása során már azt mondta: a bűncselekményben nem egyedül vett részt, s - számára váratlan módon - a társa lőtte le a sértettet. A „társával” történő szembesítés előtt azonban bevallotta, hamisan vádolta meg a férfit. Ezt követően újabb, beismerő vallomást tett, amely a vádirat alapját képezte. Nem sokkal később ezt is visszavonta azzal, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Ezt fenntartotta a bíróság előtt is, a hamis vádban a bűnösségét elismerte.

A felbujtással vádolt  II. rendű vádlott tagadta, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A bíróság előtt a korábbi vallomását tartotta fenn. Mint akkor mondta, semmilyen fegyvert nem adott át az I. rendű vádlottnak, a kérdéses autót ő nem tárolta, ahhoz semmi köze sincs, a sértettet nem ismerte, tőle semmilyen értékhez  - se közvetve, se közvetlenül - nem jutott. Kérdésekre válaszolva elmondta a bűncselekményről sem tudott, csak évekkel későbbi kihallgatása során tudta meg mi történt, a pulóverbe csavart fegyverről is csak később szerzett tudomást. Megjegyezte: nem életszerű az autót olyan helyre rejteni, amelyet a határőrség folyamatosan ellenőriz, merthogy a vízvári ingatlan ilyen volt. A hely pedig, ahol a fegyvert megtalálták rekultiváción átesett illegális szemétlerakó volt.
 

A tárgyalás a héten (január 6., 7. és 8. napján) folytatódik.

A fotók illusztrációk!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat