Egerszeginfo logo

Hírek

2016.01.02

Tudományosan is boldog új éve lehet


Ha valamiben változtatni akar az életén, tény, hogy az elején nehéz lesz. Amennyiben viszont kitart hat hétig, az új szokások képesek rögzülni, és onnan visszatekintve már nem is fogja érteni, miért nem kezdte el korábban. Tim Bono, a Washington Egyetem pozitívpszichológia-tanára összeszedett 10 olyan magatartást, illetve viselkedésformát, amelyek révén közelebb kerülhet a jókívánság lényegéhez, és valóban boldogabb lehet.

Twitter
Íme a pozitív pszichológián alapuló tanácsok:

1. Mindennap sétáljon a szabadban
Számos tudományos kutatás igazolja, hogy a természetes környezetben tett séta kedvezően befolyásolja a hangulatot és a tetterőt. A testedzés azért is fontos a lelki egészség megőrzéséhez, illetve visszanyeréséhez, mert mozgás során az agyban a boldogsághormonnak nevezett endorfin termelődik, amely jó közérzetet  kelt.

2. Rendszeresen találkozzon a barátaival
És vegye fel a kapcsolatot rég nem látott kedves ismerőseivel, tehetjük hozzá. Nézzen magába: legboldogabb emlékei azok a percek, amelyeket szeretteivel töltött. Tudományos tény, hogy minél jobb a kapcsolatunk a hozzánk közelálló személyekkel, annál kevesebbet betegeskedünk, és gyorsabban gyógyulunk meg, ha mégis elkap valami kór.

3. Korlátozza a közösségi oldalakon töltött időt
Ha folyton mások fotói tülekednek a szeme elé, előbb-utóbb az összahasonlítgatás csapdájába esik, és úgy érezheti, hogy azoknak az embereknek különb az élete, mint az öné.
Bono egyetemistákon végzett kutatásának eredménye, hogy minél több időt tölt valaki a közösségi oldalakon, annál alacsonyabb lehet az önbizalma, az optimizmusa és a motivációja, miközben az illető ráadásul úgy érzi, hogy az emberi kapcsolatai is csorbultak.

4. Kevesebbszer nézze meg az emailjeit
Akik "ugranak" a bejövő levelekre, és késztetés éreznek, hogy azonnal megválaszolják azokat, sokkal stresszesebbek és kevésbé tudnak összpontosítani a feladataikra, mint akik csak bizonyos időközönként kattintanak a postafiókjukra, int a pszichológus.

5. Költse a pénzét boldogságra
A tudományos felmérések szerint a gazdagság nem feltétlenül jár együtt valódi boldogsággal, de létezik két módja is annak, hogy a pénz örömforrássá változzon: ne tárgyakra, hanem élményekre költse (például utazásra, étteremre, színházjegyre), illetve tetszőleges részét fordítsa másokra. Egy finom vacsora vagy egy jól sikerült hétvége emléke sokkal hangsúlyosabb és tartósabb, mint az a pillanatnyi "vadászélmény", amelyet mondjuk egy új ruhanemű vagy műszaki kütyü okoz, szerezzük bármilyen jutányos áron is.

6. Szakítson időt a boldogságra, és ajándékozza el
Bono szerint az emberek gyakran álmodoznak arról, hogy félórát valami olyan tevékenységre szánnak, ami boldoggá teszi őket. "Ha ezt a 30 percet valaki megsegítésére szánják, azzal sokkal nagyobb hasznot szereznek maguknak: arra az időre kiszakadnak a mókuskerékből", magyarázza. A jócselekedet erővel tölti fel az embert, máris a következő alkalmat tervezi. Képes lesz jobban uralni, irányítani az tetteit, és elégedettebb lesz az életével.

7. Halogassa a jót, és gyorsan passzolja le a rosszat
A tervezgetés már magában is élvezetes tevékenység, és várva várni egy kellemes esemény bekövetkeztét fokozza az adott esemény értékét. Bono azt tanácsolja, hogy várjon pár napot, mielőtt megnézi az új mozifilmet, foglalja le a nyaralást a nyár vége felé, és élvezze ki a desszert minden falatját.
Másrészről viszont ne rágódjon a rosszon: szabaduljon meg a kellemetlen dolgoktól, benyomásoktól, emberektől amilyen gyorsan csak tud. A negatív események tekintetében a tervezgetés csak ront a helyzeten. Ne a rossz bekövetkeztére írjon magában forgatókönyveket, hanem a kellemesére.

8. Élvezze a boldogság felé vezető utat is
Akik nem csupán a távoli, boldogítónak vélt jövőre vetik tekintetüket, hanem már menet közben is találnak apróbb örömforrásokat, az alkalmankénti hangulatingadozásokból, buktatókból is hamarabb kikászálódnak. Ők azok, akik nem hajlanak el a kisebb ellenállás irányába, hanem a nehézségek dacára is kitartanak a rögösebb úton. A "gyarapodáscentrikus" szemléletnek köszönhetően nem fognak elcsüggedni, és a cél érdekében megtett munkát is jutalomnak érzik. Ezzel szemben azokat, akik görcsösen fókuszálnak a tervezett végkifejletre, gyakrabban sújtja csalódás és korai kiégés.

9. Fogadja el, hogy hibázhat
Vélekedésünk a tévedéseinkről meghatározza, hogy önmarcangolásba vagy legyintésbe fordul-e a dolog. Akik képesek felülemelkedni a hibáikon, jobb életminőséget érhetnek el, mert megtanulják felvenni a kesztyűt, szembeszállni a kihívásokkal.
Ha nem sikerül valami, abból vonjuk le a tanulságot ("ez így nem működik"), és találjuk ki, hogyan lehetne jobban csinálni. "Mielőtt több sikert akarsz elérni, kétszer többet kell hibáznod", tartja a mondás.

10. Aludjon jól
Törekedjen arra, hogy minden éjszakája pihentető legyen. Az agy komoly munkát végez alvás közben is: ekkor rögzülnek az előző napi emlékek, illetve felkészül elménk az ébren töltött órák alatti kiegyensúlyozott mentális állapotra. Az alvásmegvonás olyan fokú kognitív teljesítménycsökkenést okozhat, mint egy súlyos mérgezés, ráadásul gyakran követi (a környezet számára is) nehezen viselhető hangulatingadozás, figyelmeztet Tim Bono pszichológus.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat