Egerszeginfo logo

„ Nem félek attól, aki tízezer rúgást begyakorolt egyszer. Attól sokkal inkább, aki egy rúgást gyakorolt be tízezerszer. ” Bruce Lee




Banner
Banner


Hírek

2015.11.19

Zrínyi Miklósra emlékeztek


Zrínyi Miklós halálának 351. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen. A politikus, író, hadvezér 1664. november 18-án Csáktornya közelében vadászat közben vesztette életét. Az ünnepséget a Városháza előtt álló Zrínyi szobránál tartották.

Twitter
A megemlékezés a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulóinak műsorával kezdődött. Ezt követően Paál István szólt az ünneplőkhöz. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke azt mondta: a költő karddal és tollal védte a magyar népet.

Zrínyi Miklós a 17. századi európai történelem kiemelkedő alakja volt. Vadászati stratéga, politikus és író, aki Zala vármegye főispánjaként is helyt állt.

Az ünnepség végén a város vezetői magánszemélyekkel, civil szervezetek képviselőivel és a kormányhivatal munkatársaival közösen helyezték el az emlékezés koszorúit Zrínyi Miklós szobránál. A rendezvény 15 órától az Art Moziban folytatódott, ahol a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola ifjúsági tambura együttese adott műsort. Ezt követően pedig Vándor László, nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást, aki a költő és hadvezér életéről és munkásságáról beszélt.

A 17. század második felének egyik legjelesebb hazai politikusa, Zrínyi Miklós tragikus kimenetelű vadászaton vett részt a Csáktornya melletti kursaneci erdőben. A török elleni sikerei miatt európai hírnévre szert tevő költő-hadvezér egy megsebzett vadkan után eredve vesztette életét, miután az ledöntötte üldözőjét a lábáról és halálos sebet ejtett rajta. Újkori történelmünk egyik legtöbbet emlegetett eseménye kapcsán a későbbiekben több összeesküvés-elmélet látott napvilágot, így például, hogy a Zrínyi Miklós oszmánok elleni eltökélt mozgalmát és szövetségkeresési politikáját rossz szemmel néző bécsi udvar volt a merénylet megrendelője, a hadvezérrel pedig egy orgyilkos végzett.


Egyéb részletek a Múlt-kor írásaiban.
Forrás: Múlt-kor

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat