Egerszeginfo logo

Hírek

2015.10.16

Határzár - A hétvégén kerülhet az első büntetőügy a Zalaegerszegi Járásbíróságra


Kormányzati döntés született: pénteken, éjfélkor Magyarország lezárja a horvát-magyar zöldhatárt. Ez a Zalaegerszegi Járásbíróságot is érinti, ugyanis akár már ezen a hétvégén tárgyalhatja a határzár megsértésével kapcsolatos első büntetőügyet.

Twitter
Az Országgyűlés 2015. szeptember 15. napjától három új, a határzárral kapcsolatos bűncselekményt rendelt büntetni a Büntető Törvénykönyvben:

-  a határzár tiltott átlépését,
- a határzár megrongálását,
- a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását.

A Büntető eljárásról szóló törvény módosítása folytán a fenti, a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a járásbíróság hatáskörébe tartozó ügyekben korábban kizárólag a Szegedi Járásbíróság, illetve másodfokon a Szegedi Törvényszék járhatott el.    Az Országgyűlés 2015. szeptember 29-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy ezen büntetőügyeket Szeged mellett Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalják, Zala és Somogy megye területén - a barcsi járás kivételével - a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el, illetve a Zalaegerszegi Törvényszék illetékes a másodfokú ügyekben.  A 2015. október 16-i  kormányzati döntés értelmében pedig péntek éjféltől határzár lép életbe a horvát-magyar szakaszon.

A határzár elrendelésére a Zalaegerszegi Törvényszék felkészült: megtörtént a megfelelő tárgyalótermek kialakítása, s a további zavartalan ügymenethez szükséges dologi és személyi feltételek is megvannak. A törvényszék épületében az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyek tárgyalására összesen négy, egymáshoz közel eső tárgyalóterem van kijelölve, amelyeket távmeghallgató berendezéssel szerelnek fel, s angol nyelvű tájékoztatók, illetve segédletek is készültek. A tárgyalótermekben biztosítva vannak a megfelelő körülmények, a tárgyalók előtti várótermi rész pedig alkalmas nem csak a vádlottak, hanem az esetleg velük együtt érkező családtagok fogadásra, s a gyermekek számára is lesz megfelelő hely.
Erre a hétvégére, a vasárnap 8-16 óra közötti időszakra a Zalaegerszegi Járásbíróság 5 bírája és az ügyek tárgyalásához szükséges segédszemélyzet részére készenlét van elrendelve.  Amennyiben a határzárral összefüggő bűncselekmény miatt a terheltet bíróság elé állítják, ennek  72 órán belül kell megtörténnie, ezért már ezen a hétvégén lehetnek a határzár megsértéséhez kapcsolódó büntetőtárgyalások Zalaegerszegen.

A fotók illusztrációk!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat