Egerszeginfo logo

Hírek

2015.09.27

Szuperhold-fogyatkozás lesz ma éjjel


Szuperholdnak nevezik (a csillagászokon kívül mindenki) azt, mikor a Hold a Föld körüli, ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebb eső szakaszán van, ez most hétvégén mindössze 356 876 kilométert jelent majd.  Aszámítások szerint 14 százalékkal nagyobbnak, és egy kicsit, nagyjából 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint úgy általában a teliholdak tűnni szoktak.

Twitter
A holdfogyatkozás az a jelenség, amikor a Hold és a Nap közé kerülő Föld árnyéka részben vagy egészben a Holdra vetül. A Hold nem tűnik el teljesen, hanem narancsszínűvé változik, mert a Föld légköre a Nap fényének egy részét úgy töri meg, hogy az eljut a Holdig. Pontosabban a fénynek csak a vörös színhez közeli része, a kékes árnyalatokat kiszűri a légkör. A Holdon állva tehát nagyjából azt élnénk át, amit a Földön napfelkelte és naplemente idején, mínusz víz vagy oxigén.

Kis probléma, hogy a műsor hétfő hajnali 2:11-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold a Föld félárnyékába, 3:07-kor kezdődik a részleges fogyatkozás, 4:11-kor a teljes. Ha azt akarja látni, hogy is néz ki a szuperhold, ha eltakarja a Föld, elég hétfőn 4:46-kor felkelnie, és gyorsan az ablakhoz futnia, a teljes fogyatkozás 4:47-kor lesz, és egészen 5:23-ig tart majd. Innentől visszafelé lépdelünk: először a részleges fogyatkozásnak lesz vége 6:27-kor, végül a Hold kilép a Föld félárnyékából is, de ezt már csak akkor láthattuk volna, ha az ősmagyarok nem állnak meg a Kárpát-medencében, vagy ha épp nem a hajnali műszakban mosogatunk Londonban, ugyanis a Hold hazánkból nézve ekkor már a látóhatár alatt lesz.

Sajnos a meteorológia nem sok jót ígér vasárnap éjjelre/hétfő hajnalra, felhős-borús idő lesz, hacsak megint meg nem vicceli a szakembereket az a sok modell, ami alapján ezt kiszámolták. Az igazán elszántak az Időkép webkameráin kereshetnek olyan helyeket, ahol talán látszik az éjjel, 30-50 kilométeres autózásnyira lévő hely még időben is belefér. De ha inkább az interneten követnék a dolgot, akkor ezen a linken egészen biztosan lesz olyan közvetítés, ahol nem zavarnak be a felhők, és a NASA tévécsatornáján is követik majd az eseményeket. Megéri, mert ilyen speciális holdfogyatkozás nem a közeljövőben lesz ismét. Eleve, teljes holdfogyatkozást is csak 2018-ban láthatunk, szuperhold-fogyatkozás pedig 2033-ban lesz legközelebb.
Forrás: Index

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat