Egerszeginfo logo

Hírek

2015.08.14

Testvérvárosi kapcsolatok ápolása


Városunk, Marosvásárhely és Klagenfurt testvérvárosi kapcsolatai töretlenül fejlődnek. Ennek bizonyítéka, hogy  az idei évben is megrendezésre kerültek találkozók és kultúrális események. Ezekről tartott sajtótájékoztatót polgármesterünk.  

Twitter
Zalaegerszeg és Marosvásárhely polgármesterei 1996. október 22-én írták alá a testvérvárosi együttműködési megállapodást. Azóta minden évben számos közös rendezvényre került sor az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a sport és a gazdasági élet területén. Városunk több iskolája rendelkezik már marosvásárhelyi testvériskolával, és felvették egymással a kapcsolatot a rendőrség, a pénzügyőrség, a kórház, és a tűzoltóság szakemberei is.

Négy évvel később, 2000-ben alakult meg a Marosvásárhely – Zalaegerszeg Baráti Kör. Az elmúlt 15 évben az egyesület számos programmal, kezdeményezéssel és konkrét akcióval segítette a két település testvérvárosi kapcsolatainak elmélyülését.

Az egyesület fennállásának 15 éves évfordulója alkalmából ünnepségsorozatot szerveztek a Ma-Za vezetői és tagjai, melyre meghívták a Zalaegerszeg – Marosvásárhely Baráti Társaság tagjait is, továbbá Zalaegerszeg polgármesterét is. Jómagam a két nap oda-vissza utazást is számítva egynapos villámlátogatáson vettem részt június 19-20-21-én.

Június 19-én, pénteken este Czegő Teréz, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház erdélyi származású művésznője mutatta be Polcz Alain: Asszony a fronton című monodrámáját az Unitárius Templomban.

Június 20-án, szombaton látogatást tettünk a Bekecs tetőn, ahol kopjafát állítottunk a két város kapcsolatának emlékére, megkoszorúztuk az I. Világháborús emlékművet, majd Nyárádszeredán találkoztunk Tóth Sándor polgármesterrel, aki idén januárban ünnepi beszédet mondott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban a Magyar Kultúra Napján, amikor vendégül láttuk a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttest. Este rendezték meg a 15 éves jubileumi ünnepséget, ahol ünnepi beszédet mondott Cseh Gábor, a Marosvásárhely – Zalaegerszeg Baráti Kör Zalaegerszegért Díjas elnöke, dr. Gyimesi Endre, a Zalaegerszeg – Marosvásárhely Baráti Társaság elnöke, és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere. A műsort a Maros Táncegyüttes és a Zala Táncegyüttes fergeteges, közös fellépése zárta.

Az időpont egybeesett Barót Város napjával, melyre az Egerszeg Fesztiválon személyesen Lázár Kiss Barna András polgármester úrtól kaptam meghívást. 2009-ben jött létre testvériskolai kapcsolat a zalaegerszegi összevont Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola és az erdélyi Baróton működő Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont között. Azóta a zalaegerszegi diákok minden évben részt vesznek március 14-én és március 15-én az erdővidéki és baróti ünnepségeken, ahol az ottani műsorok és megemlékezések részeként fellépnek irodalmi és zenés összeállítással. A kapcsolatok az elmúlt években még szorosabbá váltak. Az építész technikus osztályok diákjai minden évben két hetet töltenek Bonchidán és egy nemzetközi program keretében szakmai gyakorlatként dolgoznak a bonchidai Bánffy-kastély felújításán. A faiparos diákok ugyancsak minden nyáron két hét szakmai gyakorlaton vesznek részt a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont faipari tanműhelyében, majd a baróti diákok jönnek Zalaegerszegre ősszel ugyancsak két hétre.

A látogatás kapcsán részt vettem a Barót Napok ünnepélyes megnyitóján, a testvérvárosok vezetőinek találkozóján, továbbá sikerült találkozni Zsigmond Barna Pál főkonzullal (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa), Dimény János iskolaigazgatóval (Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont; a zalaegerszegi kapcsolat ottani főszervezője), Dr. Bán Istvánnal (erdővidéki pénzügyigazgató, korábban Barót Város alpolgármestere – ő és családja tette le Zalaegerszegen júniusban az ünnepségünk keretében a magyar állampolgársági esküt), Lázár-Kiss Barna Andrással (Barót Város polgármestere), Márton Árpád parlamenti képviselővel, Klárik László szenátorral, valamint az ottani magyar politikai pártok helyi vezetőivel.

2.

25 évvel ezelőtt, 1990-ben jött létre hivatalos testvérvárosi kapcsolat az ausztriai Klagenfurt és Zalaegerszeg között. Ugyanekkor kötött szerződést az osztrák város az erdélyi Nagyszebennel is. A 25 éves jubileum alkalmából ünnepséget szerveztek Klagenfurtban, ahol ünnepi beszédet mondott dr. Maria-Luise Mathiaschitz klagenfurti polgármester, Astrid Cora Fodor nagyszebeni polgármester, és Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester.

Klagenfurt és Zalaegerszeg között a hivatalos testvérvárosi kapcsolat 1990-ben jött létre. Igaz, akkor én még csak 12 éves voltam, azonban talán pont ezért fiatal koromtól végigkövethettem a barátság alakulását. Meg kell említeni, hogy a 25 évvel ezelőtti döntésnek előzményei is voltak, hiszen a két város között az első kapcsolat 1985-ben jött létre, melyben fontos szerepe volt Leopold Guggenberger akkori klagenfurti polgármesternek és Kustos Lajos akkori zalaegerszegi városvezető elődömnek. A Sors különös kegye, hogy amikor 2013 decemberében Klagenfurtban jártam alpolgármesterként egy kiállítás megnyitón, akkor személyesen találkozhattam Leopold Guggenberger polgármester úrral, akinek hálásak vagyunk azért, hogy kapcsolatot keresett és talált a vasfüggöny mögött Zalaegerszeggel! Az elmúlt 25 évben kiterjedt kapcsolatrendszer alakult ki a művészetek, a sport, és a gazdaság területén, de a testvérvárosok barátsága akkor ér valamit, ha az a hivatalos szintekről átterjed a civil szervezetekre, az iskolákra, az egyes emberekre és a jövő érdekében a fiatalokra is. Örömmel mondhatom, hogy Klagenfurt és Zalaegerszeg esetében ez a helyzet!

Az ünnepség a város könyvébe való bejegyzéssel zárult, majd a vendégek részt vettek az „Altstadtzauber” fesztivál megnyitóján.

Zalaegerszeg, 2015. augusztus 13.

Balaicz Zoltán
polgármester
Forrás: Balaicz Zoltán

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat