Egerszeginfo logo

Hírek

2013.01.01

Boldog Újévet!


Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag boldog Újévet kívánunk! Köszönjük megtisztelő bizalmukat, 2013-ban is visszavárjuk Önöket. Barangoljanak oldalainkon, mi pedig igyekszünk tájékoztatást nyújtani a városunk életét meghatározó információkról.

Twitter
B orongós napok tűnjetek tova
O kkal szomorú ne legyél soha
L épteid kísérje töretlen szerencse
D erűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre
O szoljanak el az óévnek sötét árnyai
G úzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai

Ú j évet hozzon a nesztelen iramló idő
J öjjön már a rég várt, csodálatos jövő

É vek ha múltok, ha elszálltok napok
V idámságot, örömet számolatlan adjatok
E lfusson most az óévnek malaca
T öbbé ne legyen senkinek panasza

K erüljön betegség, bánat messzire
Í rmagjuk is vesszen mind a semmibe
V ágyaid sorra valóra váljanak
Á lnok szavak többé ne bántsanak
N övekedjen az igaz barátok tábora
O kosan élj, ne legyél ostoba
K ívánom neked, legyen 365 szép ünneped!


Újévi hagyományok


Hazánkban nem is egy hiedelem kapcsolódik az óév legutolsó napjához, illetve az újév első napjához. A különböző babonás szokásoknak az élet minden területére kiterjedő hatást tulajdonítottak eleink. Így például szokás volt a hajadon lányok körében a párjóslás. Ez úgy történt, hogy a lányok papírdarabokra legények neveit írták. Ezután mindegyik papírt egy-egy darab tésztába tették, amiből gombócokat gyúrtak. Éjfélkor a gombócokat lobogó vízbe dobták, s amelyik gombóc először a felszínre úszott, azt kivették, s így „megtudták” a leendő párjuk nevét.

Egy másik szokás szerint a disznóól oldalát kellett megrúgni, s ha disznók röfögtek, akkor a fiatallány számíthatott rá, hogy az esztendő során férjhez megy.

Szokás volt a már hosszabb ideje eladósorban lévő lányok kicsúfolása is oly módon, hogy a vénlányok házánál szalmabábut állítottak a falubeli legények.

A fenti szokások mellett azonban tilalmak is kötődtek az ünnephez. Tilos volt ugyanis ilyenkor bármit kölcsönkérni, vagy bármit kölcsönadni.

A babona miatt nem ettek ilyenkor szárnyast sem, mivel úgy tartották, hogy akkor elröpül a szerencse, máshol úgy tartották elkaparja a szerencsét, ezért inkább malacot fogyasztottak, mert akkor bőséges évre volt kilátás, úgy mondták, hogy a disznó „előtúrja” a jó szerencsét. A hal fogyasztásával kapcsolatban már megoszlik a vélemény, a vízparti településeken szerencsét hozónak tartották (minél több pikkely, annál több pénz), míg máshol úgy vélték, hogy a hallal elúszik a szerencse, ezért újévkor nem fogyasztották.

Az újévet a fiatal legények köszöntötték olyképpen, hogy a falu utcáit járva kereplővel ás más eszközökkel zajt csaptak, valamint házról-házra járva köszöntőverseket mondtak.

Szintén szokás volt éjfélkor vizet húzni a kútról, mert aki ivott ebből az „aranyvízből”, arra gazdagság várt.

Hagyományos jóslási forma volt az éjféli ólomöntés is, amikor a megolvasztott ólmot hideg vízbe csurgatták, ahol az különböző alakokban dermedt meg, mely alakokból következtetni lehetett a jóslást végzőre váró eseményekre.

Bizonyos szokások napjainkban is elevenen élnek, gondoljunk csak az esztendőről esztendőre visszatérő újévi fogadalmakra, de szintén ismert manapság is az a vélekedés, miszerint amilyen az újév első napja, olyan lesz annak minden napja.

Valószínűleg ez a hiedelem az oka a szilveszteri mulatozásnak és az éjféli pezsgőivásnak is. Így kívánunk az önfeledt ünnepléssel boldogságban gazdag újévet biztosítani magunknak.
Forrás: For Signo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat