Egerszeginfo logo

Hírek

2015.06.17

Lezárult a Czobor-hagyatékért folytatott gyűjtés


Eredményesen lezárult a Czobor-hagyaték tulajdonlásáért folytatott gyűjtés Zalaegerszegen. Erről sajtótájékoztatón számoltak be az újságíróknak. Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: az 1 millió 650 ezer forint értékű tárgy-együttes megvásárlásában a múzeum és az önkormányzat mellett, több cég, egyesület és intézmény is részt vett.
Twitter
Köztük a Deák Ferenc Megyei és Városi könyvtár, a Zalaegerszegi Törvényszék, a Keresztury Dezső VMK, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, valamint a Zalaegerszegi Televízió is hozzájárult a jótékony célhoz. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója szerint mindez a helyi támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg.

Czobor Mátyás érdemei városunk felvirágoztatásáért:

Középiskoláit és a jogi akadémiát Pécsett végezte. 1899. június 25-én lépett közigazgatási szolgálatba Zalaegerszegen, mint árvaszéki ülnök. Még ez év decemberében vármegyei aljegyző lett. Tizennyolc évig állt Zala vármegye szolgálatában. Gyorsan emelkedett a hivatali ranglétrán, s már 1913 májusától másodfőjegyző. 1918 áprilisában meghívták Zalaegerszeg rendezett tanácsú város polgármesteri székébe. Több mint 18 éven át (1918. jún. 1-jétől 1936. júl. 18-ig) töltötte be a polgármesteri állást.

Nevéhez fűződik a két világháború közötti Zalaegerszeg városképének kialakítása, szinte valamennyi jelentős fejlesztése. Tevékenysége nyomán új városrészek alakultak ki (Páter-domb, Jánkahegy), s közel negyven új utca nyílott. Új középületek sora (postapalota, vasútállomás stb.) emelkedett, jelentősen megnövekedett a magánépítkezések száma. Új köztemető létesült, szeretetház, bérlakások sora épült, s bővült a közkórház is.

Támogatta egyházi intézmények és épületek létesítését is (ferences templom, Notre Dame Zárda). Nevéhez kötődik a "virágos Zalaegerszeg" programjának végigvitele, s tevékenysége időszakában lett a közigazgatási reform kapcsán Zalaegerszeg megyei jogú város 1929-ben. A város legnagyobb tereinek kialakítása, parkosítás, új piac létesítése is ezekben az években történt meg. Számos irodalmi, kulturális és gazdasági egyesület elnöke, díszelnöke volt. Több közgazdasági és közérdekű szakcikk írója.
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat